Rajčata ve vlastní šťávě bez octa - postup přípravy
Rajčata ve vlastní šťávě bez octa si zachovávají přirozenou chuť a hodí se do polévek, omáček, k masu i na pizzu. Příprava je jednoduchá a výsledek vás velmi mile překvapí.
1. způsob
2. způsob
1. způsob
Omytých 6000 g rajčat propíchejte a naplňte jimi sterilizované sklenice. Zeleninu zalijte vroucí vodou, sklenice zakryjte víčky a nechte je 10 minut stát.
Poznámka: Postup s vroucí vodou opakujte ještě jednou.
Zbytek rajčat nakrájejte na menší kousky, které zbavte stopek a rozmixujte je. Vzniklou hmotu vlijte do hrnce a přiveďte ji k varu.
Poznámka: Během vaření sbírejte pěnu, která se bude tvořit na hladině.
Do vroucí rajčatové šťávy vmíchejte sůl, cukr, bobkový list, nové koření s kuličkami pepře a nakrájenou červenou papriku, zbavenou semeníku.
Šťávu vařte 15–20 minut a poté ji rozlijte do sklenic s rajčaty. Ty pevně uzavřete a nechte volně vychladnout dnem vzhůru, pod utěrkou.
Poznámka: Šťávu občas promíchejte, aby se nepřipalovala ke dnu hrnce.
2. způsob
Špičku rajčat nařízněte do kříže, spařte je vroucí vodou a po oloupání jimi naplňte sterilizované sklenice.
Poznámka: Ingredience jsou určeny k naplnění jedné sklenice o objemu 1000 ml.
Oloupaná rajčata zasypte solí, zalijte rajčatovou šťávou a pevně je uzavřete.
Poznámka: Rajčatovou šťávu připravíte podle receptu, uvedeného v 1. postupu přípravy rajčat ve vlastní šťávě bez octa.
Sklenice vložte do hrnce, vyloženého utěrkou, do kterého vlijte vodu po víčka sklenic a rajčata zavařujte 25 minut. Poté je vyjměte a nechte je vychladnout dnem vzhůru, pod utěrkou.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Кухня наизнанку

