Milánský salát s vejci, zeleninou a sýrem - postup přípravy
Milánský salát s vejci je lehký, ale sytý pokrm, který je plný výživných vajec, jemného sýra a výrazné zeleniny. Poslouží jako svačinka, ale také originální příloha k masu.
Tenhle salát je přesně ten typ jídla, které se hodí mít v lednici připravené. Není těžký, ale zasytí. Je svěží, ale přitom krémový. A hlavně – chutná tak, že si ho člověk dá klidně i dvakrát. Vejce, hrášek, jarní cibulka, sýr a trocha majonézy – nic složitého, ale dohromady to funguje skvěle.
Ačkoliv název zní trochu světově, Milánský salát, jak ho známe u nás, má k italské kuchyni spíš volnější vztah. Je to taková česká klasika s lehce zahraničním šmrncem – něco mezi vajíčkovým salátem a lehkou pomazánkou. Ideální jako rychlá večeře, svačina do práce nebo příloha ke grilovanému masu.
Každá rodina má na tenhle salát trochu jiný recept. Někdo přidává kukuřici, jiný nakrájenou papriku nebo kyselou okurku. Místo taveného sýra se dá použít třeba čedar nebo eidam, a majonézu lze nahradit bílým jogurtem, pokud má být salát trochu lehčí. A když se k němu přidá čerstvé pečivo, je to hotové jídlo, které neurazí ani návštěvu.
Milánský salát je zkrátka jeden z těch receptů, které se neokoukají. Je rychlý, nenáročný a přitom chutná jako něco, co si člověk připraví s chutí a rád se k tomu vrací. A právě v tom je jeho síla.
Ingredience
Vejce vařte 10 minut, nechte je vychladnout a oloupejte je. Poté je nakrájejte a smíchejte s nastrouhaným taveným sýrem.
Tip: Aby se sýr na struhadlo nelepil, potřete povrch struhadla trochou oleje.
Přidejte hrášek s nakrájenou jarní cibulkou, solí a majonézou. Ingredience důkladně zamíchejte a milánský salát podávejte dle potřeby.
Poznámka: Salát můžete servírovat hned, ale skvěle chutná i vychlazený.
Pokud máte svůj oblíbený recept ze studené kuchyně, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Studená kuchyně: Saláty, pomazánky a další.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Кулинарная Самобранка

