Vánoční kokosové rohlíčky s čokoládou - postup přípravy
Pokud hledáte rychlý a snadný recept na cukroví, které je vláčné a má neodolatelnou vůni i chuť, upečte si vánoční kokosové rohlíčky. Stanou se hitem letošních Vánoc.
Vánoční kokosové rohlíčky s čokoládou jsou přesně to cukroví, které si zamilujete hned po prvním soustu. Jsou jemné, voňavé, krásně vláčné a díky čokoládové polevě působí slavnostně a elegantně. A co je na nich nejlepší? Jsou jednoduché na přípravu, takže je zvládnete i v tom největším předvánočním shonu.
Tohle je recept, který potěší každého – milovníky kokosu, čokolády i ty, kteří mají rádi klasiku s malým překvapením. Kokos dodává těstu lehkost a příjemnou chuť, která se krásně propojí s máslem a vanilkou. A když se pak hotové rohlíčky ponoří do čokolády, vznikne kombinace, která je prostě neodolatelná.
Kokosové rohlíčky jsou takovou modernější sestřičkou tradičních vanilkových. Zatímco ty klasické známe z dětství a pečeme je každý rok, tahle varianta přináší něco nového – a přitom zůstává krásně domácí. Kokos se v českých kuchyních zabydlel už dávno, ale v posledních letech se s ním v receptech čaruje čím dál víc. A není divu – jeho chuť je jemná, ale zapamatovatelná, a v kombinaci s čokoládou funguje naprosto skvěle.
Podobné cukroví najdete i v jiných zemích – třeba v Německu nebo Rakousku, kde se kokos často používá do makronek nebo sušenek. Ale právě forma rohlíčků je typicky česká – a když se spojí s kokosovou chutí, vznikne něco, co si zaslouží místo na každém svátečním stole.
A pokud rádi experimentujete, můžete si recept upravit podle sebe. Místo hořké čokolády zkuste mléčnou nebo bílou, do těsta přidejte trochu citronové kůry nebo špetku skořice. A pokud pečete s dětmi, nechte je rohlíčky po namočení v čokoládě posypat barevným kokosem nebo cukrovými perličkami – zábava zaručena.
Vánoční kokosové rohlíčky s čokoládou jsou zkrátka cukroví, které potěší chuť i oko. Jsou jednoduché, ale působivé. A hlavně – když je připravíte s radostí, bude to na nich znát. A o tom přece Vánoce jsou.
Těsto
Poleva
Mouku smíchejte s moučkovým cukrem, kokosovou moučkou, kypřicím práškem a vanilkovým cukrem.
Tip: Mouku prosejte, abyste předešli vzniku hrudek v těstu.
Přidejte změklé máslo, rostlinný tuk, vejce a z ingrediencí vypracujte těsto. Z těsta vytvořte širší váleček, který rozdělte na stejně velké kousky o šířce 1,5–2 cm.
Každou část těsta znovu vyválejte na tenký váleček, který rozřežte na kousky o délce 8 cm.
Poznámka: Okraje každého tenkého válečku prsty uhlaďte, aby se nepřipalovaly při pečení.
Z válečků vytvarujte rohlíčky, vyskládejte je na plech pokrytý pečicím papírem a pečte je v předehřáté troubě na 190 °C po dobu 9 minut.
Mezitím rozpusťte ve vodní lázni hořkou čokoládu s rostlinným tukem, nechte ji vychladnout na 29 °C a okraje rohlíčků do polevy ponořte.
Vánoční kokosové rohlíčky vyskládejte na plech pokrytý čistým pečicím papírem a vložte je do lednice, kde nechte polevu ztuhnout. Poté cukroví podávejte de potřeby.
Tip: Jedná se o trvanlivé cukroví. Vydrží dlouho čerstvé, pokud ho budete skladovat ve vzduchotěsné nádobě, na tmavém a chladném místě.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: LiViera Desserts


