Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Čokoládový dort s banány

4,6
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 60 minut

Čokoládový dort s banány - postup přípravy

Temné čokoládové těsto, sladké banány a kokosová posypka. To jsou ingredience úspěchu dezertu, který si dnes společně představíme. Měkké a vlhké jádro tohoto dortu si okamžitě získá vaše srdce a kombinace načechraného piškotového těsta s banány vás nenechá na pochybách, že tenhle dort se stane vaší rodinnou stálicí. Jeho příprava je přitom až neuvěřitelně snadná, což je dalším argumentem pro. Vyzkoušejte tento recept a potěšte svou rodinu kouzelnou pochoutkou z těch nejdostupnějších surovin.

Ingredience pro:
10 porcí

Dort

Poleva

Kuchařka
Kuchařka:

Nejprve si dejte předehřát troubu na 180 stupňů Celsia.




Připravte si těsto tak, že v hlubší míse smícháte prosátou mouku s cukrem, kakaovým práškem, špetkou soli, vanilkovým cukrem a jedlou sodou. Všechny suché přísady důkladně promíchejte, aby se krásně propojily a vytvořily jednolitou směs.

Doprostřed práškové směsi udělejte důlek a vyklepněte do něj čtyři vajíčka. Přidejte změklé máslo, přilijte půl skleničky oleje a nakonec ještě vlažné mléko. Elektrickým šlehačem nebo ručně začněte pomalu rozmíchávat tekuté suroviny s těmi sypkými tak, aby se krásně spojily, nenadělaly hrudky a vytvořily hladké, husté, ale poněkud tekutější těsto. Když docílíte homogenní konzistence, nechte těsto chvilku stranou odpočívat a připravte si formu a banány.

Dno dortové formy vyložte pečicím papírem a její stěny vymažte trochou másla.

Oloupejte banány, odstraňte oba konce a nakrájejte na vyšší, zhruba dvoucentimetrové špalíčky, které vyrovnejte rovnoměrně na výšku po celém dně dortové formy.


Nyní do těsta ještě přidejte jednu lžíci octa a znovu dobře promíchejte. Nalijte těsto na banány, opatrně s formou rukama zaklepte, aby se těsto dostalo až dolů a vyrovnal se jeho povrch.

Nyní můžete vložit připravený dort do předehřáté trouby zhruba na 1 až 1 a čtvrt hodiny. Zdali je dort upečený, zkontrolujte zapíchnutou špejlí.

Zatímco se dort peče, připravte si polevu.

V kastrůlku smíchejte mléko s cukrem a kakaovým práškem. Promíchejte, postavte na kamna a na mírném ohni přiveďte směs za stálého míchání k varu. Když začne bublat, zastavte oheň, přidejte do horké směsi máslo a dál míchejte, dokud se nerozteče.

Upečený dort vyjměte opatrně z formy a přendejte ho na talíř. Polevu nalijte na jeho povrch a špachtlí rovnoměrně rozetřete po celé ploše. Nakonec posypejte polevu strouhaným kokosem nebo jiným oblíbeným posypem a nechte pochoutku vychladnout.

Podávejte s dobrou kávou nebo čajem a užijte si každé sousto.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů