Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jahodové košíčky

4,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Jahodové košíčky - postup přípravy

Léto je nyní v plném proudu a rovněž nastává čas sklizní šikovných domácích pěstitelů a zahrádkářů. Pokud se vám urodilo na zahrádce mnoho sladkých a voňavých jahod a nevíte, jak s nimi naložit, můžete se nechat inspirovat tímto skvělým receptem na jahodové košíčky. Koláčky jsou ideální jak k snídani, tak i na svačinu. Výborně doplní šálek vaší oblíbené kávy, kakaa, nebo čaje.

Ingredience pro:
6 porcí

Těsto

Náplň

Kuchařka
Kuchařka:

Jako první si připravte těsto. Měkký tvaroh vysypte do mísy, rozklepněte k němu jedno vejce, přidejte špetku soli, trochu cukru a dobře propojte všechny suroviny. V druhé míse smíchejte změklé máslo s moukou a vytvořte drobenku, tu přisypte následně k vejci s tvarohem a rukama vytvarujte hladké nelepivé těsto.




To zabalte do potravinové fólie a dejte do lednice vychladit zhruba na hodinu. Mezitím si připravte ovoce do těsta. Čerstvé jahody očistěte od stonků, omyjte a pokrájejte je na plátky.

Po šedesáti minutách vyjměte z chladničky zhotovené těsto a na vále jej rozválejte na tenký plát. Pomocí většího hrnku do něj vytvořte stejně velká kolečka, která na okrajích nařaste a zmáčkněte tak, abyste vytvořili jakýsi košíček.


Doprostřed každého kolečka vsypte asi půl lžičky škrobu, navrstvěte pár plátků jahod a zasypte je cukrem (asi jednou kávovou lžičkou). Až budete mít naplněné všechny košíčky, vložte je na plech vystlaný pečícím papírem a dejte péct do trouby asi na 30 minut při 180 stupních Celsia.

Až se jahodové košíčky upečou, posypat je můžete moučkovým cukrem. Velice lahodné budou i s čokoládovou polevou. Přidat k jednotlivým porcím lze i sladkou zakysanou smetanu, tvaroh, jogurt, nebo vyšlehanou smetanu.

Jestliže vám zbylo pár čerstvých jahod, můžete jimi košíčky na závěr dozdobit. Tak jako tak, na této sladkosti si jednoznačně pochutnáte nejen vy, ale i celá vaše rodina.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů