Báječný jahodový koláč - postup přípravy
Z jahod se dá připravit celá řada výborných zákusků, ať už nepečených, nebo pečených. My pro vás máme tento jednoduchý a rychlý koláč s jahodami, který si zamilujete.
Těsto
Dochucení
V hlubší míse smíchejte polohrubou mouku společně s kypřícím práškem. Následně do sypkých surovin přidejte změklé máslo a rukama vytvořte drobenku. Do směsi rozklepněte vejce, zakápněte bílým jogurtem a vanilkovým extraktem. Pomocí vařečky, nebo metličky hmotu promíchejte, abyste docílili homogenního hladkého těsta. K ruce si vezměte plech a vystelte jej pečícím papírem. Na jeho dno vylijte těsto, do něj rovnoměrně poklaďte omyté a očištěné jahody a dejte péct do trouby na 15 až 20 minut při 180 stupních Celsia.
Jahodový koláč nechte po upečení vychladnout, posypejte jeho povrch moučkovým cukrem, pokrájejte na přiměřeně velké porce a podávejte s kopcem čerstvě ušlehané smetany, nebo i sladkým tvarohem. Místo moučkového cukru můžete koláč polít i čokoládovou polevou, tím ho opět o něco povznesete. Pakliže nemáte k dispozici jahody, je možné je nahradit samozřejmě i jiným sezónním letním ovocem, vhodné jsou například vypeckované višně, třešně, nebo jablíčka. Tak jako tak bude koláč chutnat naprosto báječně s šálkem dobré kávy, kakaa, nebo čaje. Přejeme dobrou chuť!