Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Gruzínský nakládaný lilek

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Gruzínský nakládaný lilek - postup přípravy

Milujete nakládanou zeleninu nebo se naopak vyžíváte v procesu jejího zavařování? V obou případech vám tedy uděláme radost a přidáme vám další, tentokrát poněkud neobvyklý a téměř cizokrajný recept do vaší zavařovací kuchařky. Jedná se o gruzínský nakládaný lilek, který udělá radost všem milovníkům chutné kořeněné zeleniny. Tato zeleninová směs vypadá skvěle na talíři ve společnosti pečeného či grilovaného masa a steaků, je zdravá a navíc se i jednoduše připravuje. Je to zkrátka zázračná kombinace pro horké letní i studené zimní večery.

Ingredience pro:
6 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:

Lilek důkladně umyjte, odstraňte stonek a nakrájejte ho na středně velké kostičky. Nasypejte je do větší misky a zasypejte je solí. Promíchejte a nechejte takto stát asi 2 hodiny při pokojové teplotě. Baklažány díky soli vypotí svou šťávu, která má charakteristickou hořkou příchuť, která by vám požitek ze zeleniny zkazila.




Zatímco si baklažány hoví v soli, omyjte sladké papriky i feferonku, odstraňte z nich stopky a jadřince, včetně zbytků zrníček. Česnek rozdělte na stroužky, které oloupejte. Pomocí mixéru nasekejte papriky i česnek do hrubé jednolité směsi. Nakonec tuto zeleninu zalijte octem a rostlinným olejem a dobře vše promíchejte.

Nyní se vraťte zpátky k lilkům, které už by měly být správně vypocené. Slijte z nich veškerou šťávu, kterou vypustily do mísy. Můžete je propláchnout proudem vody, abyste se zbavili všech zbytků nechtěné příchuti a nechte důkladně okapat.

Na kamnech si rozpalte větší pánev s trochou oleje, a když je horká, vysypte na ni všechny lilkové kostičky. Takto za občasného promíchání lilky osmahněte zhruba 15 až 20 minut, dokud nechytí zlatavou barvu.


Mezitím si vezměte ještě jednu pánev, tentokrát trochu hlubší, aby se do ní pohodlně vešly nasekané papriky s česnekem a později také lilek. Do pánve nasypejte nasekanou paprikovou směs a položte na kamna. Přiveďte k varu a vařte pět minut. Poté přisypejte ještě krásně zlatavý osmažený lilek a vše dobře promíchejte. Ke směsi přidejte ještě cukr a podle chuti také sůl a za stálého míchání vařte dalších 10 minut.

Zavařovací sklenice sterilizujte vroucí vodou a řádně je osušte. Zeleninovou směs nalijte do sklenic, zavíčkujte, otočte dnem vzhůru a zakryjte vrch utěrkou. Takto je nechte úplně vychladnout.

Poznámka: Uvedené množství surovin vám vystačí na 2 sklenice směsi.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů