Jak správně vařit fazole - postup přípravy
Fazole jsou univerzální a velmi trvanlivou potravinou, jejíž zásobu byste měli mít vždy v kuchyni. Potíž je v tom, že mnoho lidí úplně přesně neví, jak se sušenými fazolemi pracovat, a proto raději dávají přednost konzervovaným fazolím z obchodu. A to je škoda, protože fazole se snadno pěstují na zahrádce a usušené dokážou čekat i celé roky, dokud se nerozhodnete je uvařit, a neztrácejí nic na svojí kvalitě ani nutričních hodnotách. Poradíme vám, jak fazole připravit tak, aby byly měkké, chutné a nerozvařily se vám do rozblemcané kaše.
Základem je před přípravou pokrmu přes noc fazole namočit do vody. Měly by se koupat alespoň 8 hodin, klidně ale i déle. Poté vodu slijte a fazole ještě dobře propláchněte proudem vody.
Do odmočených fazolí nalijte novou studenou vodu a postavte je na kamna. Na mírném ohni je pomalu přiveďte k varu. Pak vodu slijte a znovu v cedníku propláchněte vodou.
Vraťte fazole do hrnce, zalijte je novou vodou, přiveďte k varu a vařte 15 minut. Naposledy vodu vylijte, fazole umyjte a napusťte k nim novou vodu. Tentokrát už vodu trochu osolte a vařte fazole doměkka.
Tento proces je důležitý pro to, aby byly fazole snesitelné pro náš trávicí trakt. Nakonec fazole slijte, přidejte k nim trochu másla a promíchejte. Už takto budou velmi lahodné. Dále je můžete zpracovat do salátů, gulášů a dalších skvělých pokrmů.