Pečené dezertní dýně - postup přípravy
Dýně jsou chutná a zdravá podzimní zelenina, která rozzáří oranžovými barvami a svou lahodnou chutí i ten nejpochmurnější podzimní den. Dnes bychom vám rádi představili netradiční podzimní dezert, a to dýňové kousky napuštěné cukrovým sirupem. Jsou velmi jemné, chutné a obsahují spoustu vitamínů. Potěšte sebe i svou rodinu voňavou oranžovou dobrotou.
Ingredience
Návod na přípravu:
Vyndejte z lednice máslo a nechte ho změknout. Zapněte si troubu předehřát na 170 až 180 stupňů Celsia a plech si vyložte pečicím papírem. Citron rozkrájejte na kolečka a ze zázvorového kořenu odstraňte slupku a nastrouhejte ho na jemném struhadle.
Použijte malou dýni, kterou rozkrojte, vydlabejte lžící semínka i s vlákny, opatrně okrájejte slupku (pokud nepoužíváte dýni hokaido, ta se loupat nemusí) a nakrájejte ji na větší kousky.
Dýni rozložte na pekáč, každý kousek potřete máslem, zasypejte cukrem, skořicí, hrubou solí a zázvorem. Mezi řezy rozmístěte plátky citrónů a vložte do vyhřáté trouby. Pomalu pečte asi 45 minut, dokud se cukr nezačne rozpouštět. Poté vytáhněte plech z trouby, posypejte ještě trochou cukru a znovu vložte zpátky do trouby dopéct na dalších deset minut.
Pokud chcete dosáhnout ještě voňavějšího efektu, přidejte k pečené dýni těsně před podáváním trochu tymiánu. A pokud je na závěr ještě posypete sekanými ořechy a dozdobíte lžičkou zakysané smetany, získáte dokonalý a lahodný dezert.
Zjednodušená verze
Pokud toužíte pochutnat si na sladké pečené dýni a nemáte při ruce tolik ingrediencí, bohatě si vystačíte se dvěma – a to dýní a cukrem.
Dýni opět očistíte a nakrájíte na kousky, vložíte do pekáčku, přidáte půl decilitru vody a zasypete jejich povrch cukrem. Vložíte do trouby péct na 40 minut, po jejich uplynutí dýni vyndejte ven, znovu posypejte cukrem a vraťte zpátky do trouby na 10 minut dopéct. Před podáváním ji ještě můžete dozdobit moučkovým cukrem nebo postříkat karamelem.