Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Pečené dezertní dýně

4,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 45 minut

Pečené dezertní dýně - postup přípravy

Dýně jsou chutná a zdravá podzimní zelenina, která rozzáří oranžovými barvami a svou lahodnou chutí i ten nejpochmurnější podzimní den. Dnes bychom vám rádi představili netradiční podzimní dezert, a to dýňové kousky napuštěné cukrovým sirupem. Jsou velmi jemné, chutné a obsahují spoustu vitamínů. Potěšte sebe i svou rodinu voňavou oranžovou dobrotou.

Ingredience pro:
6 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:

Návod na přípravu:



Vyndejte z lednice máslo a nechte ho změknout. Zapněte si troubu předehřát na 170 až 180 stupňů Celsia a plech si vyložte pečicím papírem. Citron rozkrájejte na kolečka a ze zázvorového kořenu odstraňte slupku a nastrouhejte ho na jemném struhadle.




Použijte malou dýni, kterou rozkrojte, vydlabejte lžící semínka i s vlákny, opatrně okrájejte slupku (pokud nepoužíváte dýni hokaido, ta se loupat nemusí) a nakrájejte ji na větší kousky.

Dýni rozložte na pekáč, každý kousek potřete máslem, zasypejte cukrem, skořicí, hrubou solí a zázvorem. Mezi řezy rozmístěte plátky citrónů a vložte do vyhřáté trouby. Pomalu pečte asi 45 minut, dokud se cukr nezačne rozpouštět. Poté vytáhněte plech z trouby, posypejte ještě trochou cukru a znovu vložte zpátky do trouby dopéct na dalších deset minut.

Pokud chcete dosáhnout ještě voňavějšího efektu, přidejte k pečené dýni těsně před podáváním trochu tymiánu. A pokud je na závěr ještě posypete sekanými ořechy a dozdobíte lžičkou zakysané smetany, získáte dokonalý a lahodný dezert.


Zjednodušená verze


Pokud toužíte pochutnat si na sladké pečené dýni a nemáte při ruce tolik ingrediencí, bohatě si vystačíte se dvěma – a to dýní a cukrem.

Dýni opět očistíte a nakrájíte na kousky, vložíte do pekáčku, přidáte půl decilitru vody a zasypete jejich povrch cukrem. Vložíte do trouby péct na 40 minut, po jejich uplynutí dýni vyndejte ven, znovu posypejte cukrem a vraťte zpátky do trouby na 10 minut dopéct. Před podáváním ji ještě můžete dozdobit moučkovým cukrem nebo postříkat karamelem.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů