Jednoduché a skvělé domácí housky - postup přípravy
Dát si takovou domácí, čerstvou a pěkně křupavou houstičku je krásná představa. Díky tomuto receptu si ji ale doma snadno připravíte. Skvěle si pochutnáte a budete mít jistotu, že pečivo nepochází z mražených polotovarů. Základem úspěchu je připravit si ty správné ingredience a dodržet jednoduchý postup. Ve výsledku vás odmění dokonalé domácí pečivo, které si začnete dopřávat častěji. Přesvědčte se sami a vyzkoušejte snadný recept.
Ingredience
Nejdříve ze všeho si musíte pochopitelně připravit kvásek. Zde postupujte tak, jak jste zvyklí. Do vlažného mléka přidejte čerstvé droždí a cukr. Poté nechte kvásek asi 30 minut na teplém místě.
Když je kvásek hotový, můžete se pustit do přípravy těsta. Ke kvásku přidávejte postupně všechny ingredience a vše důkladně promíchejte. Těsto začne houstnout a bude důležité, aby bylo dostatečně prohnětené. Abyste si usnadnili práci, můžete použít kuchyňský robot. V opačném případě budete zkrátka muset použít sílu vašich rukou. Když je těsto uhnětené, nechte ho vykynout na teplém místě. Kynutí by mělo trvat asi hodinu. Poznáte to tak, že těsto zdvojnásobí svůj objem a je příjemně nedýchané.
Nyní se můžete pustit do tvarování housek. Odkrajujte z připraveného těsta kousky přibližně o hmotnosti 75 – 100 gramů. Tvar nemusí být dokonalý, nezapomeňte však na každé housce udělat pár zářezů nože, aby při pečení nepopraskala. Hotové housky postupně vkládejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte je při 200 stupních asi 10 minut. Po vytažení z trouby je nechte vystydnout a můžete se pustit do ochutnávání.