Vepřové výpečky se zeleninou - postup přípravy
Výpečky z vepřového masa jsou oblíbená česká klasika. Pomysleli jste však na to, že tenhle recept můžete i trochu ozvláštnit tím, že k masu přidáte trochu zeleniny a namísto knedlíku a zelí jej doplnit o vařený brambor? Ne, nezbláznili jsme se. Vážně je to velmi chutné a klasickému jídlu to dodá úplně nový rozměr. Tak se nečertěte a zkuste to. Uvidíte, že nebudete litovat.
Ingredience
Návod na přípravu:
Dejte si předehřát troubu na 250 stupňů Celsia a připravte si přiměřeně velký pekáč. Vepřové maso omyjte a osušte, nakrájejte ho na kostky a vložte do pekáče.
Cibuli oloupejte, přepulte a nakrájejte na dlouhé a tenké proužky. Stroužky česneku očistěte a nasekejte je nadrobno. Červenou papriku umyjte, odstraňte jadřinec a nakrájejte na malé kostičky. Zeleninou pak zasypejte vepřové maso v pekáči, přidejte sůl, pepř, grilovací koření, rozdrobenou kostku bujónu a dvě lžíce oleje a všechno dobře promíchejte.
Připravené maso vložte v nezakrytém pekáčku do trouby a nechte zprudka opéct. Asi po 10 minutách otevřete troubu a maso promíchejte se šťávou, které začalo pouštět a dále pečte. Čas od času troubu otevřete a promíchejte maso, dokud se ze všech stran neopeče dozlatova a šťáva nevyschne.
Pak zmírněte teplotu na 180 °C, zalijte maso asi půl litrem horké vody, dobře promíchejte a vraťte do trouby, kde za občasného promíchání dopékejte, dokud maso nezměkne. Pokud bude potřeba, můžete vody přidat víc.
Když je maso hotové, vyndejte pekáč z trouby a přidejte do výpeku trochu hladké mouky, kterou vytvoříte zahuštěnou omáčku. Podávejte s vařeným bramborem.
Přejeme vám dobrou chuť.