Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Nekupujte si toxický čínský česnek: Přinášíme vám 4 tipy, jak jej poznat

Nekupujte si toxický čínský česnek: Přinášíme vám 4 tipy, jak jej poznat - postup přípravy

Česnek je neodmyslitelnou součástí české kuchyně. Bez něj by nebyla česnečka česnečkou a topinky topinkami. Seč je poměrně dost aromatický, milují jej snad všichni. Dokonalý je i v pomazánkách, těstovinách, nebo k masovým steakům. Umíte však česnek správně vybrat? Určitě je záhodno být při koupi obezřetný. Například takový čínský česnek je dle odborníků toxický a chemicky bělený. Jak ho poznat? Soustřeďte se na tyto nuance.

Ingredience pro:
1 porce
Kuchařka
Kuchařka:

Čínský česnek je častokrát postříkán chemikáliemi, aby nekvetl. Kromě toho jej někteří obchodníci bělí chlorem, aby byly skryty tmavé skvrny. Také jsou na česnek pěstovaný v Číně aplikované různé pesticidy, které obsahují škodlivý methylbromid. Při vysokých koncentracích může tedy způsobit potíže s nervovou soustavou a dýchacím systémem.




Jak zkontrolovat, zda byl česnek bělený?



Zaměřte se na tato fakta:


1. Hmotnost: Pokud byl česnek dovezený z Číny, bude nižší hmotnosti než jiný. Číňané se totiž snaží snížit hmotnost česneku cíleně, aby snížili náklady na dopravu. Odstraňují z něj záměrně tekutinu. Preferujte tedy spíš česnek český, nebo třeba rumunský.


2. Chuť: Čínský česnek bude chuťově mdlejší než ten český, nebo rumunský. Zaměřte se tedy na plnější a bohatší chutě.


3. Přítomnost kořenů: Čínský česnek žádné kořeny nemívá.


Tip na závěr: Jak česnek uchovat co nejlépe?

Existuje několik možných variant, jak nejlépe česnek uchovat. Pokud myslíte na dlouhodobý horizont, vyzkoušejte zamrazení česnekových stroužků. Ty jemně prolisujte, pak je natřete na potravinovou fólii a dejte takto zamrazit. Jednotlivé česnekové stroužky je možné také oloupat a naložit v olivovém oleji. Skvěle jej tak ovoníte a česnek si zachová svou ostrost i vůni. Česnekové neloupané stroužky je možné rovněž uschovat v obyčejné kuchyňské soli, kterou nasypete do ošatky.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů