Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jak odstranit připáleninu z hrnce a pánve

Jak odstranit připáleninu z hrnce a pánve - postup přípravy

Nejlepší léčba je prevence. To je známý fakt jak v oblasti lidského zdraví, tak i ve všech ostatních směrech. V oblasti připálenin v kuchyni to platí úplně stejně. Čištění připálenin z nádobí je totiž velmi obtížné a v některých případech skoro nemožné. Nehledě na to, že byť i jediný malý připálený kousek vám může pokazit celý vzhled a často i chuť pokrmu. Proto vám přinášíme několik dobrých tipů, se kterými už se vám nikdy nestane, že by se vám jídlo k nádobí přichytilo.

Ingredience pro:
1 porce
Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

1. Olivový olej



Olivový olej má po zahřátí lepší vlastnosti než olej slunečnicový, a to nejen z hlediska chemického složení, tak i z hlediska fyzikálního. Namísto slunečnicového oleje proto pomažte pánev olivovým olejem, nechte ho rozehřát a pak začněte smažit.




2. Sůl



Používáte-li hliníkovou pánev, pak k rostlinnému oleji na smažení přidejte i trochu soli. Nepřehánějte to s ní ale, abyste si nezkazili výslednou chuť pokrmu.

3. Jablečný ocet



Nalijte na pánev olej, počkejte, až se zahřeje a pak přidejte malé množství jablečného octa. Než začnete smažit chvilku počkejte, ocet se odpaří a po jídle v něm nebude ani stopa.

4. Máslo



Pokud máte rádi míchaná vajíčka, ale bojíte se, aby se nepřichytila na pánev, přidejte na pánev před smažením kousek másla a špetku soli. Jednak budou vajíčka chutnat lépe a jednak nebudou mít tolik tendenci se připalovat.

5. Nepoužívejte kov



Pro manipulaci s jídlem na pánvi s nepřilnavým povrchem nepoužívejte kovové špachtle ani lžíce. Kov povrchovou úpravu snadno poškrábe a nejen že už pak není pánev nepřilnavá, ale mikročástečky teflonu či jiných potahových materiálů z pánve se uvolňují do jídla a mohou poškodit váš jícen, což v krajním případě může vyvolat i rakovinu. Totéž platí i o používání kovových či jiných hrubých houbiček pro mytí nádobí.

6. Pozor na skladování



Povrch pánve může narušit i nevhodné skladování. Pokud jste zvyklí štosovat nádobí na sebe, je to snadná cesta k jejich poškrábání a pak platí totéž, co v předchozím bodě.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů