Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Pečená rajčata s bramborami a smetanou

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 35 minut
čas vaření Vaření: 40 minut

Pečená rajčata s bramborami a smetanou - postup přípravy

Zapečené brambory jsou velmi univerzální základna pro použití nejrůznějších surovin, jako jsou všechny druhy masa, dokonce i uzeniny a salámy, ale také všechny druhy zeleniny, omáčky a zálivky. Pokaždé přitom chutnají skvěle a žádný strávník jimi doopravdy nepohrdne. Dnes vám představíme variantu zapečených brambor s rajčaty, smetanou a sýrem. Jak lahodná kombinace!

Ingredience pro:
6 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:

Brambory neloupejte, ale slupku velmi důkladně omyjte, nejlépe kartáčkem na zeleninu. Vložte brambory ve slupce do hrnce, zalijte je vodou a trochu osolte. Přiveďte vodu v hrnci k varu a brambory vařte pouze 20 minut. Měly by být uvařené jenom částečně, během pečení pak ještě změknou. Pokud byste je vařili doměkka už nyní, v troubě by se rozpadly.




Mezitím, co se brambory vaří, připravte si ostatní přísady. Sýr (může to být jakýkoliv tvrdý sýr podle vaší volby, z kravského, ovčího i kozího mléka) nastrouhejte na hrubém struhadle. Vajíčka rozklepněte do misky, přidejte k nim kapku mléka a rozšlehejte je. Do šlehaných vajíček přidejte nastrouhaný sýr, pár lžic smetany a trochu soli a pepře. Stroužky česneku oloupejte a očistěte a prolisujte je do vajíčkové směsi, kterou důkladně promíchejte.

Uvařené brambory slijte a nechte je úplně vychladnout. Pak oloupejte slupku a nakrájejte je na plátky o síle kolem půl centimetru. Umyjte a osušte rajčata a rovněž je nakrájejte na kolečka.

Zapněte troubu, aby se předehřála, na 180 °C a připravte si zapékací misku. Na její dno vyskládejte vrstvu brambor, na ně přijde vrstva rajčat a na rajčata část bílé vajíčkové směsi. Na tu pak opět poskládejte vrstvu brambor, pak rajčata a tak dále, dokud vám nedojdou suroviny. Poslední vrstvu by měla tvořit rajčata přelitá omáčkou. Pokud chcete, můžete povrch ještě zasypat strouhaným sýrem.


Vložte brambory do trouby a pečte kolem 20 minut, dokud vajíčka na povrchu neztuhnou a nezezlátnou.

Po vyjmutí z trouby nechejte trochu zchladnout a ještě čerstvé podávejte.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů