Lilkové řízky - postup přípravy
Když se řekne řízek, každý si představí jenom kus vepřového nebo kuřecího masa. Když se mluví o variantě vegetariánské, tak si lidé představí hlavně cuketu. Ale obalit lilek? Ano, i to jde a výsledek je velmi dobrý. Podívejte se s námi na jednoduchý recept, který je vhodný nejenom pro vegetariány.
Ingredience
Jako první si nachystejte lilek. Ten nejprve oloupejte a potom ho nakrájejte na plátky velké asi 1 centimetr. Je na vás, zda budete chtít větší, nebo menší řízky.
Jednotlivé plátky následně rozložte jeden vedle druhého na prkénko. To proto, že bude třeba vzít paličku na maso a lehce je poklepat, jako klasický řízek. Ale ne moc, aby se příliš nenarušila struktura.
Když jsou lilky naklepané, je třeba sůl. Tou posolte lilky z obou stran a takto je nechte asi 10 minut odpočívat. Během této doby pustí šťávu, která obsahuje typickou hořkost. Tu proto vysajte papírovou nebo klasickou utěrkou. V tuto chvíli jsou lilky připraveny k tomu, abyste je opepřili a potřeli prolisovaným česnekem.
Následuje fáze obalování. V našem receptu obalujeme jenom v mouce a vajíčku, ale klidně je možné přidat i strouhanku a využít známý a standardní trojobal. Jednotlivé kousky obalte, klidně několikrát, aby obaleniny bylo dostatek.
Potom už následuje, tak jako u klasického řízku, fáze smažení. Do pánve tedy nalijte dostatečné množství oleje a nechte ho důkladně rozpálit. Poté do oleje vložte jednotlivé lilkové řízky. Smažte je z obou stran několik minut, aby byly dokonale zlatavé.
Následně vyndejte z pánve a nechte na papírové utěrce okapat. A můžete servírovat. Ideálně s bramborem a tatarskou omáčkou, ale klidně i jenom tak se zeleninou, stejně jako s pečivem.