Kořeněný špek - postup přípravy
Špek a slanina ještě donedávna platily za jedny z nejproblematičtějších potravin z hlediska vlivu na zdraví. Dnes už se názory nutričních specialistů a lékařů poněkud otočily a vepřové sádlo bylo dokonce zařazeno na seznam deseti superpotravin, které mají pozitivní vliv na lidské zdraví. Proto pojďte tohoto daru přírody využít beze zbytku a připravte si lahodný kořeněný špek, který se jen rozplyne v ústech.
Ingredience
Vepřové sádlo dobře omyjte a osušte a ostrým nožem opatrně odřízněte kůži. Pak ho nakrájejte na plátky o síle kolem jednoho až dvou centimetrů.
Do misky nasypejte třicet gramů soli, přidejte patnáct gramů černého pepře a jemně nasekaný bobkový list. Tuto směs dobře promíchejte a kousek po kousku v ní obalte každý kousek připraveného a nakrájeného vepřového sádla.
Obalené sádlo v soli vyskládejte do hluboké nádoby, a když je plná, zasypejte jej zbylým množstvím solné směsi. Nádobu přiklopte pokličkou, víkem nebo alespoň alobalem či potravinářskou fólií a uložte sádlo do ledničky nebo do velmi studeného sklepa, kde jej nechte marinovat po dobu čtyř dnů.
Po čtyřech dnech sádlo vyjměte z lednice, vyklopte z mísy, každý kousek dobře umyjte od solné směsi a osušte ho. Připravte si pečicí papír. Každý kousek sádla pak posypejte ze všech stran sušeným česnekem a kořením na slaninu nebo jiným oblíbeným kořením a zabalte ho do pečicího papíru. Všechno sádlo pak vložte na 4 hodiny do mrazáku.
Po čtyřech hodinách je sádlo připraveno ke konzumaci. Samozřejmě jej ale můžete zmrazené uchovat i po dobu několika měsíců a mít tak lahodnou dobrotu neustále po ruce.
Dobrou chuť.