„Měšce“ z listového těsta plněné mletým masem - postup přípravy
Listové těsto je skvělá surovina, která se snadno skladuje a ještě snáze se dá přeměnit na velkou spoustu sladkých i slaných dobrot. Pokud si jednou za čas připravíte domácí listové těsto, můžete jej uchovávat v mrazáku a v případě potřeby pro něj sáhnout a upéct něco dobrého. Můžete jej třeba naplnit mletým masem a vytvořit luxusně vyhlížející a lahodné, avšak snadné a rychlé „měšce“, které lze použít jako doplněk sváteční tabule i jako zajímavé pohoštění na setkání s přáteli.
Ingredience
Mleté maso vyklopte do hluboké mísy, osolte ho a opepřete. Oloupejte cibuli a ostrým nožem ji nasekejte na velmi jemné kostičky. Můžete ji také rozsekat ve food procesoru nebo ji protlačit mlýnkem na maso. Pak cibuli přidejte do mísy s mletým masem a velmi dobře promíchejte, aby se s masem promíchala a sůl s pepřem se dostaly k veškerému masu.
Vezměte listové těsto a rozprostřete ho na velkou placku. Tu pak rozkrájejte na čtverce o rozměrech 10×10 centimetrů.
Zapněte si troubu, aby se předehřála na 200 stupňů Celsia a plech si vyložte pečicím papírem. Čtverečky z těsta si rozložte na pracovní plochu vedle sebe. Z masové směsi odebírejte malé kousky. Z každého vyválejte kuličku a tu umístěte doprostřed těstového čtverce. Okraje těsta poněkud vytáhněte a kuličky důkladně zabalte a spoj zamačkejte prsty. Takto připravené těstové balíčky vyskládejte v mírných rozestupech na plech vyložený pečicím papírem tak, aby spoj těsta byl vespod.
Do misky vyklepněte jedno vajíčko a rozšlehejte ho vidličkou či metlou. Silikonovou štětkou pak pomažte vajíčkem povrch všech připravených těstových balíčků. Ostrým nožem pak proveďte na vrchu balíčků čtyři řezy do tvaru hvězdičky a vložte je do trouby péct po dobu kolem 30 minut, až povrch těsta krásně zezlátne.Masové „měšce“ podávejte s kečupem a hořčicí, případně s jinou vaší oblíbenou studenou omáčkou.
Do masa můžete přidat i sekanou nať koriandru nebo jiné zelené bylinky podle vlastní chuti a tím receptu dodat nové dimenze chuti.