Pečená marinovaná vepřová žebra v kanadském stylu - postup přípravy
Vepřová žebírka jsou luxusní záležitost. Pečená v nejrůznějších druzích kořeněné marinády prostě a jednoduše nemají chybu. Stejně jako u každého jiného druhu masa, i u žebírek přitom záleží na zdroji, odkud maso pořídíte. Nejlepší ze všeho je samozřejmě z farmy. A když je připravíte podle toho pravého kanadského receptu, který voní horami, lesy a nekonečnými jezery, bude vaše dílo velkolepé.
Ingredience
Nejprve připravte marinádu. Do misky nastrouhejte jablko, případně namísto čerstvého můžete použít dětskou přesnídávku. Přidejte k němu jednu deci rajčatového kečupu, čtyři lžíce sójové omáčky a hnědý cukr. Nakonec ještě dochuťte citrónovou šťávou z poloviny citrónu a důkladně celou směs zamíchejte, aby se ingredience propojily.
Do tekuté směsi pak přidejte také skořici, sušený česnek a mletou papriku a znovu dobře rozmíchejte.
Nyní připravte vepřová žebírka. Dobře je umyjte pod tekoucí vodou a osušte je papírovými utěrkami. Nyní máte dvě možnosti, buďto můžete žebra rozkrájet na jednotlivé kosti, anebo je nechte v celku. To záleží na vás. Pakliže však budou nakrájená, bude se s nimi snáze pracovat a rychleji se nasáknou marinádou.
Pokrájená žebra nasypejte do misky s marinádou a důkladně promíchejte. Pokud máte žebra v celku, vložte je do vhodné nádoby a marinádou je ze všech stran potřete a zalijte je zbytkem. Takto připravená je vložte do lednice a nechte je marinovat alespoň půl hodiny. Můžete je ale nechat také uležet přes noc. Pak je přeneste na plech a zakryjte je alobalem nebo poklicí.
Vložte do trouby vyhřáté na 220 °C a pečte je po dobu 50 minut. Poté odstraňte alobal a dopékejte další půlhodinu, aby jejich povrch krásně zčervenal. Nezapomeňte v této fázi žebírka každých 10 minut přelévat výpekem. Jen tak získají krásnou karamelovou zlatavou barvu.
Pak už stačí jen vyndat z trouby, nechat trochu zchladnout a podávat třeba s grilovaným bramborem, anebo jen tak s trochou zeleniny nebo i bez. Je to neskutečná lahůdka.