Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí bramborové hranolky

4,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Domácí bramborové hranolky - postup přípravy

Hranolky jsou oblíbeným pokrmem mnoha lidí. Nejčastěji jsou konzumovány k masovým steakům, avšak chutné jsou i samotné se studenými omáčkami dle obliby. Vyzkoušejte si připravit hranolky domácí, které jsou mnohem zdravější než ty kupované. A také chutnají fantasticky! Z pokrmu budou mít radost především vaše ratolesti.

Ingredience pro:
6 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:

Nejprve si oloupejte brambory a opláchněte je. Poté vytvořte ostrým nožem asi 1 centimetr široké hranoly. Nyní si v misce vyšlehejte vaječné bílky do lehké pěny, pak také osolte a opepřete. Nakonec ještě ochuťte směs mletou paprikou. Nakonec ve vaječné hmotě bramborové hranolky důkladně obalte.




V další fázi si předehřejte troubu na 200 až 220 °C a pečte v ní na plechu rozprostřené hranolky obalené v bílkové směsi. Doba pečení se odhaduje na 15 až 20 minut, řiďte se však zvyklostmi se svým spotřebičem. Hranolky by měly být zlatavé na povrchu. Nakonec je podávejte s tatarskou omáčkou, kečupem nebo majonézou. Skvělé však budou i s dipem ze zakysané smetany a česneku. Dobrou chuť.

Tip na závěr: Sýrové hranolky



Pokud vás výše uvedený recept neoslovil, můžete vyzkoušet tento. Připravte si křupavé sýrové hranolky. Potřebovat budete samozřejmě brambory a těstíčko vytvoříte z těchto surovin:


  • – strouhaný tvrdý sýr (gouda, čedar): 80 g
  • – vejce: 2 ks
  • – česnek: 1 lisovaný stroužek
  • – strouhanka: 1 lžíce
  • – sůl: dle chuti
  • – pepř: dle chuti
  • – hladká mouka: cca ½ šálku nebo dle potřeby
  • – mléko: dle potřeby na zředění těstíčka



Ze všech ingredience si připravte hustější těstíčko a v něm máčejte brambory nakrájené na hranolky. Poté si rozpalte v hrnci či fritéze olej a smažte dozlatova. Podávejte například s tatarkou.

Videopostup krok za krokem:



Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů