Domácí bramborové hranolky - postup přípravy
Hranolky jsou oblíbeným pokrmem mnoha lidí. Nejčastěji jsou konzumovány k masovým steakům, avšak chutné jsou i samotné se studenými omáčkami dle obliby. Vyzkoušejte si připravit hranolky domácí, které jsou mnohem zdravější než ty kupované. A také chutnají fantasticky! Z pokrmu budou mít radost především vaše ratolesti.
Ingredience
Nejprve si oloupejte brambory a opláchněte je. Poté vytvořte ostrým nožem asi 1 centimetr široké hranoly. Nyní si v misce vyšlehejte vaječné bílky do lehké pěny, pak také osolte a opepřete. Nakonec ještě ochuťte směs mletou paprikou. Nakonec ve vaječné hmotě bramborové hranolky důkladně obalte.
V další fázi si předehřejte troubu na 200 až 220 °C a pečte v ní na plechu rozprostřené hranolky obalené v bílkové směsi. Doba pečení se odhaduje na 15 až 20 minut, řiďte se však zvyklostmi se svým spotřebičem. Hranolky by měly být zlatavé na povrchu. Nakonec je podávejte s tatarskou omáčkou, kečupem nebo majonézou. Skvělé však budou i s dipem ze zakysané smetany a česneku. Dobrou chuť.
Tip na závěr: Sýrové hranolky
Pokud vás výše uvedený recept neoslovil, můžete vyzkoušet tento. Připravte si křupavé sýrové hranolky. Potřebovat budete samozřejmě brambory a těstíčko vytvoříte z těchto surovin:
- – strouhaný tvrdý sýr (gouda, čedar): 80 g
- – vejce: 2 ks
- – česnek: 1 lisovaný stroužek
- – strouhanka: 1 lžíce
- – sůl: dle chuti
- – pepř: dle chuti
- – hladká mouka: cca ½ šálku nebo dle potřeby
- – mléko: dle potřeby na zředění těstíčka
Ze všech ingredience si připravte hustější těstíčko a v něm máčejte brambory nakrájené na hranolky. Poté si rozpalte v hrnci či fritéze olej a smažte dozlatova. Podávejte například s tatarkou.
Videopostup krok za krokem: