Domácí kondenzované mléko - postup přípravy
Rádi připravujete nejrůznější krémy do dezertů z kondenzovaného mléka? Pak vás potěší následující recept na to domácí. Na rozdíl od toho kupovaného neobsahuje žádné konzervanty a vyjde rozhodně levněji. Ušetřete rodinný rozpočet a potěšte své chuťové pohárky něčím skvostným. Příprava je velmi snadná a zabere vám nanejvýš patnáct minut.
Ingredience
Do středně velkého hrnce si nalijte mléko, pak k němu přidejte moučkový či krupicový cukr, změklé máslo a nechte na mírném plamenu rozpustit.
Až se tekutina značně zahřeje, přidejte teplotu a vařte směs zhruba deset minut, než se na povrchu objeví pěna.
Mezitím také mléko míchejte lžící nebo vařečkou. Po deseti minutách hrnec odstavte ze sporáku a nechte vzniklé kondenzované mléko zcela vychladnout.
Domácí kondenzované mléko po vychladnutí přelijte do uzavíratelné sklenice a uskladněte v lednici do dalšího použití.
Tato lahodná směs je použitelná na mnoho chutných dezertů. Buď z ní můžete připravit chutný krém do dortu, nebo se bude hodit jako přeliv na lívance a palačinky. Děti zase osloví domácí kondenzované mléko na zmrzlinovém poháru.
Rychlé cukroví z kondenzovaného mléka
A pokud byste si chtěli něco dobrého upéct, můžete vyzkoušet z právě připravené kondenzovaného mléka rychlé cukroví. Co potřebujete?
1. domácí kondenzované mléko: 100 ml
2. hladká mouka: 200 g
3. změklé máslo: 100 g
4. vanilkový cukr: 1 lžička
5. kypřící prášek do pečiva: špetka
Ze všech ingrediencí vypracujte rukama hladké nelepivé těsto. Pak ho dejte na 15 až 20 minut zchladit do lednice. Nakonec z něj vytvořte plát na vále a vykrajujte tvary dle libosti. Cukroví pečte ideálně v předehřáté troubě na cca 170 °C po dobu 5 až 7 minut.