Twistery z listového těsta a šunky - postup přípravy
S blížícími se svátečními dny a Silvestrem se naskýtá otázka, jaké chuťovky své rodině a přátelům nabídnout, pakliže zavítají na návštěvu. Na internetu je samozřejmě takových tipů požehnaně. My vám však přinášíme jeden opravdu jednoduchý, který budete mít raz dva hotový. O to déle se můžete věnovat sami sobě.
Ingredience
Nejprve si předehřejte troubu na 200 °C. Pak si rozbalte kupované listové těsto a vyválejte ho na tenčí plát, pokud je v celku.
Nyní ho pomažte rozšlehaným vajíčkem a nasypte na něj oregano a mletou papriku. Snažte se nevynechat ani jedno místečko.
Poté si k ruce vezměte rádlo na pizzu a vykrojte jím asi centimetr široké proužky, které budou dlouhé cca 15 cm.
Nakonec ještě každý kousek obalte v proužku šunky a pokládejte na plech vystlaný pečicím papírem.
Spirálky z listového těsta pečte v další fázi zhruba čtvrt hodiny. Podávejte vychladlé například s česnekovým dipem, nebo kečupem. Skvělé jsou ale i samotné. Upravit si chuťovky můžete ve výsledku dle svého uvážení. Je možné je například posypat i strouhaným sýrem a bazalkou. Tyto křupavé pochoutky si zamilují všichni strávníci. Přejeme dobrou chuť.
Tip na závěr: Připravte si své vlastní listové těsto
Pokud si nechcete listové těsto kupovat, můžete vcelku jednoduše připravit své vlastní. Jak na to? Potřebovat budete tyto ingredience:
- – hladká mouka: 250 g
- – studené máslo: 250 g
- – sůl: půl lžičky
- – studená voda: 10 lžic
Do velké mísy si prosejte mouku a osolte ji. Pak uprostřed udělejte důlek a do něj vložte nahrubo nastrouhané studené máslo. Dále po troškách přilévejte do směsi studenou vodu a rukou prohněťte. Až získáte homogenní hladké těsto, uložte ho zabalené ve fólii do lednice na cca 15 minut. Po uplynutí doby hmotu vyjměte a na vále ji vyválejte na plát. Posléze ji asi 5x přeložte a opět válejte. Tak získáte perfektní listové těsto, které můžete používat stejně, jako jste zvyklí u toho kupovaného.