Rychlé kefírové sušenky - postup přípravy
Svátky jsou již za humny, a tak jistě uvažujete o tom, jaké další druhy cukroví byste připravili pro svou rodinu a hosty. Kromě klasických lineckých koleček, či vanilkových rohlíčků můžete zkusit klidně i kefírové sušenky, které si pro jejich jemnost zamilujete. K chuti přijdou nejen na Vánoce, ale kdykoliv v roce.
Ingredience
Nejprve si v míse promíchejte vejce spolu s dvěma lžícemi cukru, také přilijte slunečnicový olej, kefír a přisypte prosátou hladkou mouku s kypřícím práškem do pečiva. Rukama následně vypracujte homogenní nelepivé těsto.
Nyní si připravené těsto na sušenky rozválejte na pomoučeném vále do plátu silného asi 5 až 10 mm.
Ten posypte krupicovým cukrem po celé ploše, a ještě jednou přes něj přejeďte válečkem (možné je posypat i směsí mletých oříšků a cukru, nebo jemně strouhaným kokosem).
Těsto ostrým nožem či rádlem na pizzu nakrájejte na stejně velké čtverečky a ty vyskládejte na plech vystlaný pečícím papírem.
Dejte sušenky péct do trouby na 12 až 13 minut při teplotě 180 °C.
Až budou sušenky upečené, vyjměte je z trouby a nechte zcela vychladnout.
Pokud je budete chtít vylepšit, je možné jejich povrch přelít polevou z hořkosladké nebo mléčné čokolády. Skvělé budou i obalené ve skořicovém cukru (mletá skořice + moučkový cukr) ihned po upečení. Podávat sušenky můžete i s domácím džemem a marmeládou. Dopřejte si tento lahodný dezert třeba ke kávě, kakau, čaji, svařáku, nebo grogu. Přejeme vám dobrou chuť.