Čokoládový dort se smetanovým krémem - postup přípravy
Máte rádi čokoládové dezerty? A smetanové krémy? Máte ale dojem, že takové dobroty stojí spoustu času, práce a peněz? Pak vás právě dnes vyvedeme z omylu. Přinášíme vám recept na lahodný čokoládový řez plněný krémem z čokolády a kondenzovaného mléka.
Těsto
Krém
Nejprve připravte krém. Do hrnce nalámejte tmavou čokoládu, přilijte kondenzované a obyčejné mléko a postavte na kamna. Na středním ohni zahřívejte obsah hrnce tak dlouho, až se čokoláda úplně rozpustí a spojí se s ostatními přísadami do jednolité směsi. Dobře promíchejte, odstavte z ohně a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Pak vložte do lednice chladit po dobu 20 až 30 minut.
Do misky vložte změklé máslo pokrájené na kousky a elektrickým šlehačem na vysoké obrátky vyšlehejte do načechrané hmoty. Mělo by to trvat asi 5 minut šlehání.
Nevypínejte šlehač a do másla postupně přidávejte čokoládovou hmotu a dále šlehejte, dokud nezískáte mírně tekutý, světle hnědý krém.
Ten pak zakryjte potravinářskou fólií a nechte 3 až 4 hodiny v lednici.
Nyní připravte těsto. Do misky vyklepněte šest vajíček, která by měla být studená přímo z lednice. Přidejte k nim cukr a šlehejte elektrickým šlehačem na vysoké obrátky po dobu kole 10 minut do pěny. Přidejte k ní studené mléko a slunečnicový olej a pokračujte ve šlehání nejnižší rychlostí.
Do vedlejší mísy nasypejte hladkou mouku, holandské kakao a prášek do pečiva a dobře sypké přísady promíchejte. Tuto směs pak po lžících metličkou přimíchejte k vaječné směsi.
Těsto vlijte do plechu vyloženého pečicím papírem a pečte 60 minut při teplotě 160 °C. Upečený korpus nechte vychladnout, vyklopte ho z plechu, okrájejte hrany do roviny a podélně rozkrojte na dva stejné pláty.
První plát položte na tác, namažte ho polovinou krému, přiklopte druhým plátem a na ten navrstvěte druhou půlku krému.
Hotový dort vložte na 30 minut do mrazáku a pak povrch uhlaďte horkým nožem. Okraje koláče polepte na drobky rozdrcenými odřezky korpusu a vložte dort přes noc do ledničky.
Dobrou chuť.