Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Nekonzumujete slaninu, protože je tučná? Přečtěte si několik příznivých účinků, které její tuk přináší

Nekonzumujete slaninu, protože je tučná? Přečtěte si několik příznivých účinků, které její tuk přináší - postup přípravy

Mnoho lidí nekonzumuje slaninu, protože se jeví jako příliš tučná. A tuk znamená pro některé jedince nezdravou potravinu. My vás však přesvědčíme o tom, že sníst čas od času kousek slaniny není zdaleka nebezpečné. Naopak celá řada odborníků tuto konzumaci doporučuje.

Ingredience pro:
1 porce
Kuchařka
Kuchařka:

Jaké látky tuk ve slanině obsahuje a jak příznivě ovlivňují naše zdraví?



Nyní si pojďme představit složení tuku a jeho působení na lidský organismus:




  • Vitamín D: je jednou z hlavních složek tuku ve slanině. Posiluje kostní tkáň, zlepšuje vstřebávání vápníku a fosforu a má vliv na produkci některých hormonů v těle.


  • Cholin: se podílí na regulaci hladiny inzulínu. Také dokáže ochránit játra před onemocněními a jeho nejdůležitější funkcí je podpora paměti a mozku obecně.


  • Omega-3-mastné kyseliny: ty se zase podílí na zlepšení cholesterolu v krvi.




Kromě jiného je ve slanině mnoho dalších cenných vitamínů (A, E, PP, C a B) a minerálních látek (např. draslík, hořčík, sodík).

Jak si připravit domácí slaninu bez nutnosti uzení?



Na závěr pro vás máme perfektní tip na domácí slaninu, kterou si zamilujete. Potřebovat budete:


  • – větší vepřový bok: 1 ks

  • – mořskou sůl: ¼ kg

  • – krupicový cukr: ¼ kg

  • – mletý černý pepř: 5 až 6 g

Pokud kupujete bok s kostí, odstraňte ji. Kůži na povrchu však ponechejte. Posléze si v misce smíchejte sůl s cukrem a pepřem.

Směs naneste na bůček, tak abyste pokryli celý povrch. Nyní maso umístěte do plastové misky a pečlivě uzavřete víčkem. Nádobu dejte do lednice na 24 hodin.

Po této době misku otevřete, odlijte tekutinu a opět bok obalte. Tentokrát však pouze v soli a opět vložte do chladničky. Takto opakujte proces asi pět až sedm dní v kuse.

Nakonec slaninu vyjměte, zavažte kolem ní potravinový provázek a pověste ji třeba do předsíně (musí být chladnější místnost do 15 °C). Zde sušte maso po dobu deseti až čtrnácti dnů. A nakonec si pochutnejte na neskonalé dobrotě, která je i zdravá!

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů