Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí majonéza z 5 ingrediencí

4,1
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 10 minut

Domácí majonéza z 5 ingrediencí - postup přípravy

Majonéza je klasickým dochucovadlem, které se nepřidává pouze do tatarské omáčky sloužící ke zvýraznění slané chuti smaženého jídla, ale je také nezbytnou ingrediencí řady studených (i teplých) pokrmů, především pochoutkových salátů. Majonéza, kterou běžně koupíte v obchodě, je obvykle vzhledem k ingrediencím, jež se do ní přidávají, značně předražená. Klasickou domácí majonézu je zas potřeba vyrábět z velkého množství oleje a čerstvých syrových vajec, u nichž, pokud si nejste jistí původem, může hrozit nebezpečí v podobě salmonelózy. Pomocí tohoto receptu si můžete připravit vlastní domácí majonézu, jednoduše, rychle a levně, a navíc bez jakýchkoliv rizik pro vaše zdraví.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:

Majonézu připravíte následujícím postupem:




  1. Dejte všechny ingredience do hlubší misky.
  2. Ingredience pomalu mixujte pomocí tyčového mixeru, dokud nedosáhnete homogenní konzistence.
  3. Jakmile je směs homogenní, je majonéza připravená – dejte ji do uzavřené nádoby a uchovávejte v chladu.


Hotová domácí majonéza je hustá a lahodná a vhodná k dochucování jakéhokoliv pokrmu. Na rozdíl od klasické majonézy neobsahuje syrová vejce, takže je její konzumace mnohem bezpečnější jak pro děti, tak pro dospělé. Její příprava navíc nezabere více než 3 minuty (asi nejdelší čas je potřebný na uvaření vajec, z kterých vyloupete žloutky). Vzhledem k použití zakysané smetany místo oleje je tato domácí majonéza také mnohem zdravější, a přitom se chutí vyrovná té z obchodu. V porovnání s ní je navíc mnohem levnější. Tuto majonézu si rozhodně oblíbíte a nebudete mít výčitky ani v případě, že ji budete jíst samostatně nebo ve velkém množství, obsahuje pouze samé zdravé ingredience, které napomáhají nejen metabolismu, ale také formování střevní mikroflóry.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů