Zapečené těstoviny - postup přípravy
Co nesmí chybět na stole v žádné italské domácnosti? Rozhodně těstoviny, které milují nejen Italové, ale celý svět. A jaký recept z těstovin si dnes připravíme? Tradiční zapečené těstoviny, kde se snoubí chuť vepřového masa, rajčatové omáčky a zapečeného sýra! Jsou vynikající, rodina je miluje, navíc jsou rychle hotové. Co víc si přát k teplé večeři nebo všednímu obědu?
Ingredience
Uvařte těstoviny dle návodu v osolené vodě na skus (al dente).
Připravte si pánvičku a na troše oleje osmahněte cibuli nakrájenou nadrobno. Přidejte mleté maso a opečte ze všech stran. Nalijte do pánvičky na směs rajčatovou omáčku nebo protlak, zalijte trochou vody a přikryjte pokličkou. Těsně před dokončením přidejte ještě na plátky pokrájená rajčata.
Slité uvařené těstoviny smíchejte s ragú z pánvičky a směs vysypte do olejem vymazaného pekáče nebo zapékací misky.
Nastrouhejte sýr, můžete použít goudu nebo eidam, případně strouhanou mozzarellu a posypte vršek směsi. Posypte bazalkou nebo oreganem a dejte péct do předehřáté trouby na 180 °C na 30 minut. Před servírováním ozdobte čerstvými bylinkami ze zahrádky nebo květníku.
Tento univerzální recept lze obměňovat podle chuťových preferencí nebo zásob, které máte doma v lednici a spíži. Vepřové mleté maso lze nahradit hovězím, případně krůtím mletým masem, které je zdravější a obsahuje méně tuků. Rajčata můžete doplnit o cuketu, papriku nebo lilek. Milovníci vajíček ocení volské oko na vrchu, rozklepnuté vajíčko se příjemně propeče během posledních 5 minut pečení.