Marinovaná vepřová panenka á la Wellington v listovém těstě - postup přípravy
Jestliže chystáte slavnostní hostinu a přemýšlíte, jakou lahodnou a pohlednou dobrotou byste potěšili své blízké, pak pro vás máme obdobu slavného receptu na proslulý Wellington. Ten se běžně připravuje z hovězí svíčkové, nicméně záměna za vepřovou panenku mu velmi svědčí a jeho příprava tak nevyjde ani na tolik peněz. Prozradíme vám, jak připravit tu nejšťavnatější vepřovou panenku s jednoduchou zeleninovou omáčkou s rajčaty a cibulí. Listové těsto si buďto můžete připravit, anebo jej jednoduše koupit hotové v obchodě. My se přimlouváme za druhou variantu.
Ingredience
Oloupejte cibuli a pět stroužků česneku. Rajče umyjte a osušte papírovou utěrkou. Cibuli nasekejte na kostičky, rajče pokrájejte na malé kousky a česnek rovněž pokrájejte na silnější plátky.
Umyjte vepřovou panenku a osušte ji papírovou utěrkou. Ostrým nožem po celém jejím povrchu rovnoměrně vytvořte hlubší zářezy, které naplňte česnekovými plátky.
V misce smíchejte olivový olej se solí, pepřem a kmínem, případně jiným oblíbeným kořením, a touto směsí ze všech stran natřete špalíček vepřové panenky napíchaný česnekem. Položte na talíř, zakryjte fólií a vložte na dvě hodiny do ledničky marinovat.
Zahřejte pánev s trochou oleje a osmahněte na ní pokrájenou cibuli, dokud nezprůhlední. Pak k ní přidejte rajčata a přiveďte k varu. Do zeleninové směsi přidejte sůl a cukr a promíchejte. Ještě chvíli povařte a odložte stranou. Na jiné pánvi dozlatova osmažte ze všech stran marinovanou panenku.
Zapékací masku vytřete máslem a vyložte ji plátem listového těsta. To potřete zeleninovou směsí, doprostřed vložte osmaženou panenku a na ni rovněž navršte směs smažené cibulky a rajčat. Pak těsto kolem masa důkladně zabalte a zamačkejte spoje.
V misce rozšlehejte vajíčko a potřete jím celý povrch masového balíčku. Posypejte sezamovými semínky a dejte péct do trouby vyhřáté na 190 °C po dobu 50 minut.