Zapečené brambory s krémovou omáčkou - postup přípravy
Už vás nudí hranolky, vařené brambory, nebo krokety? Připravte si jako přílohu k masovým steakům zapečené brambory s krémovou omáčkou. Jsou velmi jemné, lahodné a chutnat vám budou i samotné. Přesvědčte se.
Ingredience
V první fázi si oloupejte brambory a pečlivě je omyjte pod tekoucí vodou. Následně je nakrájejte na čtvrtky a vložte do mísy. Ochuťte sladkou paprikou, oreganem, solí (1/2 lžičky), přilijte i olivový olej a dobře promíchejte.
Nyní zeleninu rozprostřete na plech s pečícím papírem a dejte péct do trouby na 40 minut při teplotě 200 °C. Každých deset minut brambory prohrábněte. Mezitím se pusťte do přípravy zapékací omáčky.
V hrnci si rozpusťte máslo a vlijte k němu mléko (cca 630 ml). Po chvíli přidejte i 70 ml mléka s rozmíchanou hladkou moukou a při stálém míchání metličkou zahřívejte při nízké teplotě.
Zhruba za dvě minuty vložte do směsi zakysanou smetanu, rajčatovou omáčku, strouhaný sýr (120 g), sůl, pepř a dobře promíchejte.
Propečené brambory nyní vyjměte z trouby, vyskládejte na stojato do kulaté formy vymazané máslem (dno předtím vysypte strouhaným sýrem – použijte cca 20 g) a přelijte sýrovou omáčkou. Dopékejte při teplotě 200 °C dalších deset minut.
Zapečené brambory podávejte teplé buď samotné, jako vegetariánský pokrm, nebo s jakýmkoliv masovým steakem. Přejeme vám dobré chutnání.