Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Zapečené brambory s krémovou omáčkou

4,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 50 minut

Zapečené brambory s krémovou omáčkou - postup přípravy

Už vás nudí hranolky, vařené brambory, nebo krokety? Připravte si jako přílohu k masovým steakům zapečené brambory s krémovou omáčkou. Jsou velmi jemné, lahodné a chutnat vám budou i samotné. Přesvědčte se.

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:

V první fázi si oloupejte brambory a pečlivě je omyjte pod tekoucí vodou. Následně je nakrájejte na čtvrtky a vložte do mísy. Ochuťte sladkou paprikou, oreganem, solí (1/2 lžičky), přilijte i olivový olej a dobře promíchejte.




Nyní zeleninu rozprostřete na plech s pečícím papírem a dejte péct do trouby na 40 minut při teplotě 200 °C. Každých deset minut brambory prohrábněte. Mezitím se pusťte do přípravy zapékací omáčky.

V hrnci si rozpusťte máslo a vlijte k němu mléko (cca 630 ml). Po chvíli přidejte i 70 ml mléka s rozmíchanou hladkou moukou a při stálém míchání metličkou zahřívejte při nízké teplotě.


Zhruba za dvě minuty vložte do směsi zakysanou smetanu, rajčatovou omáčku, strouhaný sýr (120 g), sůl, pepř a dobře promíchejte.

Propečené brambory nyní vyjměte z trouby, vyskládejte na stojato do kulaté formy vymazané máslem (dno předtím vysypte strouhaným sýrem – použijte cca 20 g) a přelijte sýrovou omáčkou. Dopékejte při teplotě 200 °C dalších deset minut.

Zapečené brambory podávejte teplé buď samotné, jako vegetariánský pokrm, nebo s jakýmkoliv masovým steakem. Přejeme vám dobré chutnání.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů