Švédské masové kuličky IKEA - postup přípravy
Švédské masové kuličky jsou legendárním pokrmem řetězce IKEA. Mnozí přicházejí do obchodu ne kvůli nábytku, ale právě kvůli další porci masových kuliček. Pokud i vy jste jejich milovníkem, jistě vás potěší tento recept, který vám umožní užít si jejich chuť i v pohodlí domova. Společnost IKEA totiž sdílela svůj přísně střežený recept na svém účtu na Twitteru, aby tak podpořila všechny, kdo jsou v karanténě a už se nemohou dočkat, až si zase kuličky dají. Jak se ukázalo, připravit si masové kuličky podle IKEA receptu není vůbec tak těžké. Potřebujete pouze čerstvé suroviny a za pár minut máte hotový chutný a vydatný oběd. Vyzkoušejte tento recept i vy.
Ingredience
Smíchejte oba druhy mletého masa, přidejte drcený česnek, nakrájenou cibuli, strouhanku, vejce, sůl a pepř. Vymíchejte šťavnaté mleté maso.
Dále vytvořte malé kuličky mletého masa. Přeneste je na talíř a vložte do chladničky na 2 hodiny. To je nutné, aby se masové kuličky během vaření nerozpadly.
Poté smažte masové kuličky na dobře rozehřáté pánvi se slunečnicovým olejem ze všech stran. Následně dejte kuličky na plech a zakryjte jej fólií a dopečte kuličky po dobu 30 minut na 160-180 stupňů.
Zatímco se koule pečou, připravte si omáčku. Za tímto účelem rozpusťte v pánvi máslo. Poté přidejte mouku a za stálého míchání do omáčky postupně nalijte zeleninový a masový vývar. Poté přidejte smetanu, hořčici, sójovou omáčku. Omáčku vařte na mírném ohni, dokud nezhoustne.
Masové kuličky podávejte ve smetanové omáčce s bramborovou kaší. Jak vidíte, ve skutečnosti se masové kuličky z IKEA dají připravit velmi snadno.