Voňavý koláč s jablky - postup přípravy
Nemáte rádi zdlouhavé pečení sladkých koláčů? Potom se můžete inspirovat tímto rychlým a jednoduchým receptem. Jablka pečivu dodají na nezaměnitelné vůni a chuti. Ideální zákusek ke kávě, čaji nebo kakau.
Ingredience
Začněte tím, že si v míse vyšleháte vejce spolu s krupicovým cukrem. Poté přidejte i vanilkový cukr, polohrubou mouku, kypřící prášek do pečiva, rozpuštěné zchladlé máslo a vypracujte polotekuté těsto bez hrudek.
Dále si omyjte jablka a očistěte je od jádřinců. Nemusíte je loupat. Rovnou je tedy pokrájejte na kostičky a vložte do máslem vymazaného pekáčku. Také je posypte krupicovými cukrem a na ovoce nakonec nalijte připravené těsto. To by mělo být rovnoměrně rozprostřené.
Pečení jablečného koláče a jeho servírování
Koláč s jablky dejte péct do trouby na 25 až 30 minut při teplotě cca 180 °C. Po upečení jej vyjměte, nechte zchladnout a následně překlopte dnem vzhůru (aby byla jablka na vrchu). Sladký dezert podávejte například s kopečkem zakysané oslazené smetany nebo se šlehačkou. Hodit se bude i vanilková zmrzlina. Přejeme dobrou chuť.
Jak můžete jablečný koláč vylepšit?
Pokud chcete intenzivnější chuť koláče, můžete jablíčka ochutit i mletou skořicí. Možné je přidat do receptu i v rumu namáčené rozinky a měkký tvaroh vyšlehaný s moučkovým cukrem. Je jen na vás, jak si svůj dezert vylepšíte. Nemáte k dispozici jablka? Můžete je klidně nahradit jiným oblíbeným ovocem. Skvělé budou i hrušky, švestky, třešně, nebo meruňky.