Dort Karpatka z odpalovaného těsta a jemnou vanilkovou náplní - postup přípravy
Polský dort Karpatka není jako ostatní obyčejné dorty. Jeho korpus je z odpalovaného těsta a vařený vanilkový krém nejvíce ze všeho připomíná klasický větrník a taky to tak v podstatě je. I když příprava možná vypadá složitě, nemusíte se jí bát. Odpalované těsto je snazší, než se na první pohled zdá a hotovi budete skoro ihned.
Těsto
Krém
Do nerezového kastrůlku nalijte vodu a na mírném ohni ji přiveďte k varu. Přidejte do vroucí vody máslo, půl čajové lžičky soli a hladkou mouku a vařečkou míchejte, dokud nezískáte jednolitou hmotu. Dejte pozor, abyste těsto nepřipálili. Když má těsto homogenní konzistenci, odstavte ho z kamen a nechte lehce zchladnout.
K těstu, které už nesmí být horké, vyklepněte pět vajíček a elektrickým šlehačem je zapracujte do hmoty. Přidejte půl čajové lžičky prášku do pečiva, opět důkladně promíchejte šlehačem a těsto přemístěte do kulaté dortové formy nebo na plech vyložený pečicím papírem a dejte do trouby péct při 180 °C po dobu 25 minut.
Po dopečení korpus nechte vychladnout a pak ho opatrně rozřízněte na dvě stejně vysoké části.
Pro přípravu krému smíchejte v kastrůlku 250 mililitrů mléka s hladkou moukou, škrobem, dvěma vaječnými žloutky a trochou vanilkového cukru nebo vanilkové esence podle vaší chuti. Kastrůlek se směsí postavte na kamna a na mírném ohni za stálého míchání přiveďte k varu. Když hmota zhoustne, odstavte ji z kamen, přidejte k ní máslo a důkladně rozmíchejte.
Získaný krém navršte na spodní část rozříznutého korpusu, povrch i boky uhlaďte do hladka a zakryjte druhou částí korpusu. Povrch posypejte moučkovým cukrem nebo postříkejte rozpuštěnou čokoládou.