Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Úžasný recept na čokoládový dort, který budete milovat

Úžasný recept na čokoládový dort, který budete milovat - postup přípravy

Chcete dort, který se hodí na jakoukoliv příležitost? Ať už půjde o narozeniny, svátek, oslavy v práci nebo například pouze na zpestření nedělního obědu? Pak vyzkoušejte tento jednoduchý recept na přímo famózní čokoládový dort. Je dokonale nadýchaný, vláčný a čokoládový, takže se budete olizovat až za ušima. Hodí se spíše pro časově méně vytíženější osoby, protože jeho příprava může zabrat nějakou tu chvilku času.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Veronika Macháčková

Nejdříve začneme přípravou těsta. Žloutky si oddělíme od bílků, které spolu se špetkou pěny vyšleháme do tuhé bílé pěny. Žloutky poté v samostatné nádobě vyšleháme s cukrem. Až nám vznikne vláčná pěna, prosejeme do ní mouku, společně s kakaovým práškem a práškem do pečiva. Celou směs pořádně zamícháme, aby se všechny suroviny hezky spojily. Až máme umíchanou hezkou pevnou směs, přidáme do ní pěnu z vaječných bílků, kterou opatrně vmícháme pomocí lízátka.




Když máme těsto hotové, připravíme di kulatou formu na pečení, kterou vyložíme pečícím papírem. Do ní poté rovnoměrně nalijeme těsto a dáme do trouby předehřáté na 170 stupňů, kde pečeme po dobu 35-40 minut podle potřeby. Pro zkoušku můžete pak do upečeného korpusu píchnou špejlí. Pokud na ní zůstanou lepivé drobečky, nechte v troubě déle.

Až máme korpus upečený, vyjmeme jej z trouby a necháme zhruba 10 minut zchladnout. Poté korpus opatrně pomocí nože oddělíme od stěn a vyjmeme z formy na pečení. Poté jej necháme úplně vychládnout, abychom mohli pokračovat dalším krokem. Tím bude podélné rozkrojení korpusu na 3 stejné části, mezi které budeme vrstvit krém.

Ten si připravíme následovně. Ve větší nádobě si pomocí mixéru smícháme smetanu se smetanovým sýrem, přidáme práškový cukr a kakaový prášek a mixujeme do té doby, dokud se nám nevytvoří lahodná krémová směs. Tu popřípadě můžeme ještě dochutit cukrem podle vlastní potřeby. Rovněž pokud by se nám zdál krém málo hustý, můžeme přidat ztužovač smetany.


Dalším krokem v přípravě, bude výroba sladkého cukru, která je velmi jednoduchá. Stačí si pouze smíchat kondenzované mléko s troškou teplé vody a nechat mírně rozpustit. Poté se můžeme pustit do sestavení celého dortu.

Jednotlivé vrstvy si nejdříve jemně navlhčíme sladkým sirupem, na který poté naneseme rovnoměrnou dávku krému. Tu poté přikryjeme dalším dílem korpusu, až budeme mít hotové všechny vrstvy. Poté dort necháme nejméně dvě hodiny v lednici, aby ztuhnul. Nakonec jej pouze vyndáme a zbylým krémem namažeme okraje. Poté si připravíme polevu.

Smetanu necháme v hrnci na plotně dosáhnout varu a přimícháme k ní nakrájenou čokoládu. Mícháme, dokud se nerozpustí, a nakonec nalijme na vrchní část dortu. Pro hezčí efekt ji můžeme po tenkých pramíncích nechat mírně stéct po okrajích, nebo jí pomazat celý dort.

Úplně na závěr si dort pouze ozdobíte podle vlastních představ a poté můžete nakrájený podávat. Dobrou chuť!

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů