Nadýchané a vláčné sýrové placky - postup přípravy
Už jste doslova přejedení klasickými houskami, rohlíky, bagetami nebo chlebem? Pak si připravte fantastické sýrové placky, které slané pečivo plnohodnotně nahradí. Hodit se budou nejen k snídani, ale také k rychlé večeři. Pouze je doplníte o oblíbenou uzeninu, nebo pomazánku.
Ingredience
Do hluboké mísy si nejprve vsypte hladkou mouku, sušené droždí a sůl. Poté k surovinám vlijte horkou vodu, slunečnicový olej a vypracujte (ideálně rukama) na vále homogenní a vláčné těsto polotuhé konzistence.
To vložte následně zpět do mísy vymazané olejem, překryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě po dobu jedné hodiny. Po uplynutí této doby opět propracujte rukama a nechte kynout dalších 40 minut.
Až těsto řádně vykyne, vyjměte ho na pomoučený vál a rozdělte na čtyři stejně velké kousky. Z těch vytvarujte jakési koule, které ve výsledku zploštěte rukou (měly by mít výšku cca 1 cm). Placky vyskládejte na plech s pečícím papírem, překryjte utěrkou a nechte nakynout další čtvrt hodinu.
Nyní pomažte povrch těsta rozšlehaným vajíčkem, posypte nahrubo strouhaným sýrem a dejte péct do trouby na 15 až 20 minut při teplotě 180 °C.
Upečené sýrové placky vyjměte z trouby, pomažte ještě horké trochou másla a nechte zcela zchladnout.
Poté podávejte s oblíbenými pomazánkami, uzeninami, sýry nebo třeba se zeleninou. Přejeme vám dobrou chuť.
Pokud máte rádi výraznější chutě, můžete upečené placky se sýrem potřít na povrchu lisovaným česnekem. Hodit se bude k potření těsta i bylinkové máslo nejen to klasické. S bylinkami pozvednete pečivo zase na vyšší úroveň.