Nepečený dezert s příchutí citronu - postup přípravy
Máte rádi spíš lehké a osvěžující zákusky? Potom si můžete udělat radost nepečeným dezertem s příchutí citronu. Je složený z tří vrstev (smetanové, citronové a sušenkové) a pro jeho lahodnou chuť si jej zamiluje celá vaše rodina.
Korpus
Citronový krém
Smetanový krém
Začněte přípravou citronového krému. Do malého rendlíku vložte vaječné žloutky a promíchejte je spolu s cukrem, citronovou kůrou, kukuřičným škrobem, citronovou šťávou a vodou. Vše zahřívejte na mírnějším plamenu a zároveň míchejte metličkou, než směs zhoustne. Nakonec krém odstavte a zakomponujte do něj změklé máslo.
V další fázi si odeberte jednu velkou lžíci citronové směsi do jiné misky a vyšlehejte ji spolu s mascarpone a cukrem. Zbylý citronový krém přikryjte potravinovou fólií a dejte zatím stranou. Mezitím dobře vychladne. Také si vyšlehejte do tuhého sněhu smetanu a tu postupně přimíchávejte k mascarpone.
Až budete mít hotové obě náplně do dezertu, pusťte se do výroby sušenkové vrstvy. V mixéru či kuchyňském robotu si rozmělněte najemno máslové sušenky a rovněž přidejte kousky změklého másla. Tím získáte požadovanou konzistenci hmoty.
Nyní jednotlivé vrstvy zkompletujte v ozdobných skleničkách. Na dno vložte lžící část sušenkové hmoty, poté naneste smetanový krém z mascarpone a nakonec ten citronový. Nakonec můžete povrch zasypat rozmělněnými sušenkami.
Dezerty podávejte ideálně po vychlazení v lednici. Přejeme vám dobrou chuť.