Tradiční kozunak s krémem z vlašských ořechů - postup přípravy
Kozunak, nebo též Cozonac, je sladký chléb určený pro slavnostní příležitosti. I když se zabydlel v zemích východní Evropy, zdá se, že historicky pochází z antického Řecka a možná dokonce i z Egypta. Ať už je jeho původ jakýkoliv, jeho chuť je skvělá a hodí se jako pohoštění pro každý sváteční den.
Těsto
Krém
Do misky nebo hrnku nalijte vlažné mléko a rozpusťte v něm lžíci cukru a sušené droždí. Promíchejte a počkejte, dokud droždí nezačne bobtnat a pěnit.
Ve velké míse smíchejte aktivované droždí se zbylým cukrem, vyklepněte k němu pět vajíček, přidejte změklé máslo pokrájené na menší kostky, přidejte půl čajové lžičky soli, strouhanou citronovou kůru a elektrickým šlehačem vyšlehejte do jednolité konzistence. Pak postupně přidávejte hladkou mouku, vyměňte metly za hnětací háčky a uhněťte měkké, ale pevné a nadýchané těsto. To v míse zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě asi hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Mezitím vytvořte ořechový krém na náplň. Do misky vložte ořechová jádra rozbitá na menší kousky, přidejte k nim cukr, kakaový prášek, horké mléko a rumovou esenci a zamíchejte. Vaječné bílky vyšlehejte do tuhé pěny a vmíchejte ji do směsi.
Vykynuté těsto rozdělte na 4 stejné části, z nichž vyválejte tenké placky. Každou z nich natřete po celé ploše připravenou ořechovou náplní a zatočte je do těsné rolády.
Stočte dohromady vždy dvě a dvě rolády, takže získáte dva kozunaky. Pevně zajistěte konce, aby se nerozbalovaly a vložte kozunaky na plech vyložený pečicím papírem. Zakryjte je utěrkou a nechte je dalších 30 minut vykynout. Před pečením potřete povrch kozunaků rozšlehanými vaječnými žloutky a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C péct po dobu asi 40 minut.
Pak už jen nechte zchladnout a podávejte.
Dobrou chuť.