Smažené tvarohové koblížky s náplní z kondenzovaného mléka - postup přípravy
Smažené koblížky jsou česká klasika a málokdo by v nich hledal nějaké složitosti. Faktem je, že i tento tradiční recept je možné oživit různými druhy použitých ingrediencí. Náš dnešní recept je na koblížky, které jsou téměř úplně bez mouky, která je zde použita jen proto, aby se nelepily na pracovní plochu. A plněné nejsou džemem, ale náplní ze svařeného kondenzovaného mléka. Líbí se vám? Vyrobte si je taky!
Ingredience
Do misky vložte tvaroh, vyklepněte k němu dvě vajíčka, přidejte sůl, cukr a vanilkovou esenci či vanilkový cukr. Tyčovým mixérem či elektrickým šlehačem spolu vyšlehejte všechny přísady do homogenní směsi.
Lžící odeberte kousek tvarohové směsi, vytvarujte z něho kouli a vyrovnejte na pracovní plochu.
Na talíř vysypejte trochu hladké mouky. Vezměte jednu tvarohovou kuličku a dlaněmi ji rozplácněte na placku tak, aby byla silná asi jako prst. Vytvořte z placky v dlani mističku, nalijte do ní jednu polévkovou lžíci svařeného kondenzovaného mléka a zabalte ho do tvarohové hmoty, jejíž spoje důkladně zamačkejte a vytvořte silnější plochý bochánek. Ten obalte v mouce tak, aby byl celý úplně pokrytý a přestal lepit.
Stejným způsobem postupujte i se zbytkem tvarohové hmoty a kondenzovaného mléka.
Na kamnech rozehřejte pánev s trochou rostlinného oleje a když je horký, vyrovnejte do něj několik bochánků a smažte z jedné strany na středním ohni 3 minuty dozlatova.
Pak bochánky otočte, přiklopte pokličkou a smažte další 3 minuty z druhé strany.
Hotové lívanečky vyjměte z pánve na talíř vyložený papírovými ubrousky a nechte je okapat od přebytečného oleje a ještě čerstvé podávejte s kopečkem zakysané smetany či s ovocnou zavařeninou a šlehačkou.