Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí sýr z mléka

4,7
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Domácí sýr z mléka - postup přípravy

Až ochutnáte domácí čerstvý sýr z plnotučného mléka, už nikdy nebudete chtít ten kupovaný. Nemá totiž absolutně žádnou konkurenci! Jeho přípravu zvládnete levou zadní už během pár minut. Ke konci pak postačí je trochu té trpělivosti.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Začněte tím, že si nalijete plnotučné mléko do velkého hrnce. Pak ho dejte na plotnu a zahřívejte do 90 až 92 °C. K zjištění teploty vám pomůže speciální kuchařský teploměr.




V této fázi přidejte do mléka citronovou šťávu anebo vinný bílý ocet a odstavte z plotny. Tato přísada bude sloužit jako syřidlo. Při stálém míchání sledujte, jak se odděluje syrovátka od sýra.

Dokončování čerstvého domácího sýra

Asi po dvaceti až třiceti minutách přeceďte tekutinu přes jemné plátýnko, pod které umístěte hrnec. Zachytí se v něm oddělený sýr. Ten osolte a pevně svažte na povrch. Snažte se ze sýra vymačkat přebytečnou tekutinu.

Až sýr dostatečně okape, položte na něj přes plátno nějaký těžký předmět. Tak se vytvaruje. Vše uložte přes noc do lednice. Následně vyjměte z chladu a ještě sýr máčejte ve vařené vodě se solí. Tak se zakonzervuje.

Servírování domácího sýra a možnosti dochucení

Domácí sýr můžete ponechat přírodní. Ovšem pokud zatoužíte po dochucení, můžete k němu přidat i čerstvé jemně nasekané bylinky. Hodit se bude například petrželka, bazalka, koriandr, pažitka, jarní cibulka a podobně. Výtečně vynikne v sýru i česnek, sladká mletá paprika anebo chilli. Na sýru si pochutnejte ideálně s čerstvým pečivem (houskou, chlebem, rohlíkem, bagetkou) a porci doplňte třeba o rajče, papriku či okurku. Přejeme vám dobré chutnání!

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů