Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Zapečené lilkové spirály plněné kořeněným mletým masem se smetanou

4,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 40 minut
čas vaření Vaření: 45 minut

Zapečené lilkové spirály plněné kořeněným mletým masem se smetanou - postup přípravy

Krásné na pohled, lahodné na ochutnání. Lilkové spirály perfektně ozdobí slavnostní tabuli a potěší návštěvníky na vaší domácí zahradní party. Nechte se inspirovat a připravte si je doma. Určitě nebudete litovat.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Omáčka

Kuchařka
Kuchařka:

Lilky umyjte a osušte. Odstraňte konce a rozřízněte je podélně na polovinu (pokud máte jeden velký, pak ho rozdělte na polovinu i příčně, čímž získáte čtyři podélné čtvrtky).




Položte lilek na prkénko řezem dolů a položte vedle něho dvě čínské hůlky na sushi (případně dřevěné tužky nebo něco podobného). Nožem proveďte příčné zářezy na lilku tak, že se nožem zaseknete o dřevěné tyčinky.

Díky tomu získáte lilkovou harmoniku.

Nakrojený lilek otočte, opět ho obložte dřevěnými tyčinkami a nyní po straně řezu proveďte zářezy, které však vedou šikmo a opět je díky hůlkám nedokrojíte do konce.

Stejným způsobem postupujte u všech zbylých kousků lilku.

Hotové rozkrájené lilky vložte do větší misky, v níž jste předem připravili roztok z jednoho litru vody a jedné vrchovaté čajové lžičky soli. Do roztoku lilek ponořte a nechte ho 20 až 30 minut máčet, aby se vyplavila hořká šťáva.

Mezitím připravte masovou náplň. Mleté maso vložte do misky. Oloupejte cibuli a česnek, nasekejte je najemno (česnek případně prolisujte), papriku umyjte, očistěte od stopky a semínek a rovněž ji nakrájejte na jemné kostičky, z nichž dvě lžíce přidejte spolu s cibulí a dvěma lžícemi čerstvé nasekané petrželky do mísy s masem.


Směs na náplň osolte, opepřete, přidejte mletý kmín a sušené oregano a nakonec i jednu či dvě lžíce zakysané smetany. Všechno důkladně promíchejte a trochu maso rozmělněte o stěny misky.

Vyjměte lilky ze solného nálevu, propláchněte je proudem vody a osušte papírovými utěrkami. Každý plátek ohněte do kroužku a spojte párátkem. Lilkové kroužky vložte do pekáčku vymazaného olejem a středy naplňte masovou směsí.

V misce smíchejte rajčatovou šťávu s kořením.

Výslednou omáčkou zalijte lilky v zapékací misce.

Lehce postříkejte olejem, posypejte trochou soli a vložte péct do vyhřáté trouby na 180 °C po dobu 45 až 60 minut.

Hotovou dobrotu nechte lehce zchladnout, a ještě čerstvou podávejte spolu s trochou omáčky a čerstvého zeleninového salátu.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů