Salát z brambor, dušené šunky a cibule - postup přípravy
Originální recept na bramborový salát z Německa, neboli Kartoffelsalat z vařených brambor, restované uzené šunky a cibule je velmi jednoduchý a rychlý pokrm, který můžete použít jako pohoštění pro hosty večírku či grilovací party, anebo jako rychle připravenou, lehkou a chutnou večeři.
Ingredience
Brambory oloupejte, vložte je do hrnce, zalijte je vodou, přidejte trochu soli a uvařte je do poloměkka. Když jsou hotové, slijte z nich vodu a nechte úplně vychladnout.
Připravte si velkou hlubokou mísu a nakrájejte do ní uvařená brambory na kolečka o síle kolem jednoho centimetru.
Šunku rozkrájejte na miniaturní kostičky. Na kamnech rozehřejte pánev s trochou rostlinného oleje. Když je horký, vsypte do něj kostičky šunky a za občasného míchání je nechte opéct dozlatova.
Oloupejte cibuli a nasekejte ji najemno. Přidejte ji do pánve k opečeným kostičkám šunky a nechte cibulku zesklovatět. Pak vše zalijte vývarem a přiveďte k varu. Když směs začne bublat, přidejte jednu polévkovou lžíci octa a jednu čajovou lžičku plnotučné hořčice. Promíchejte a nechte provařit do jednolité směsi. Tu pak odstavte z kamen a ještě horkou ihned přelijte přes brambory v míse.
Brambory a šunku v míse posolte a zasypejte čerstvě mletým černým pepřem a všechno důkladně promíchejte, aby se cibule se šunkou dobře promísily s bramborami.
Hrst zelené pažitky nasekejte ostrým nožem na jemné kousky, vsypte je do mísy s bramborovým salátem a znovu důkladně promíchejte.
Hotový salát servírujte na talíř a podávejte samotný, doplněný o čerstvý zeleninový salát, anebo jako doplněk ke grilovanému masu.
Dobrou chuť.