Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Knedlíky z tvarohu plněné třešněmi

4,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Knedlíky z tvarohu plněné třešněmi - postup přípravy

Knedlíky jsou česká klasika. A to i ty ovocné. Někdy ale není čas ani nálada trápit se s kynutým těstem, a proto šikovné hospodyňky přišly se skvělým vynálezem jménem líné knedlíky. Jsou stejně dobré, ba možná i lepší než ty obyčejné, a přitom jejich příprava trvá jen zlomek času. Dnes vám ukážeme, jak snadno a rychle připravit ovocné líné knedlíky s třešněmi, a to jak čerstvými, tak i mraženými či kompotovanými.

Ingredience pro:
6 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:

Umyjte třešně, vypeckujte je a rozložte je na talíř vystlaný několika vrstvami papírových utěrek. Je důležité odsát veškerou přebytečnou vodu, která by mohla jednak narušit strukturu těsta a jednak způsobit nechtěné kvašení uvnitř knedlíků.




Do misky vložte tvaroh a vidličkou ho trochu rozmělněte. Vyklepněte k němu vajíčko a zapracujte ho do tvarohu. Přisypejte cukr a podle chuti také vanilkový cukr (případně ho nahraďte pár kapkami vanilkové esence) a vidličkou třete hmotu tak dlouho, dokud se krystalky úplně nerozpustí.

Hladkou mouku prosejte přes jemné sítko a po lžících ji přidávejte k tvarohové hmotě a pokaždé ji důkladně zapracujte do hmoty. Výsledkem by mělo být soudržné těsto, které vypadá a chová se přesně tak, jako obyčejné knedlíkové těsto, jen s tím rozdílem, že toto nemusí ani kynout ani nijak jinak odpočívat.


Z hotového těsta uždibujte rukou menší kousky a v dlani z nich tvarujte kulaté placičky. Vezměte vypeckovanou a dobře okapanou třešničku a položte ji doprostřed placičky. Strany knedlíku přehněte kolem třešně a v dlani ji vyválejte do kuličky. Tímto způsobem zpracujte veškeré těsto a třešně.

Na kamna postavte velký hrnec do tří čtvrtin naplněný vodou. Přiveďte ho k varu a když začne divoce bublat, opatrně, ať se nepopálíte, do něj vložte všechny vytvořené knedlíky. Vařte je na nejvyšším plameni tak dlouho, dokud samy nevyplují na povrch. Pak je děrovanou lžící vylovte a nechte okapat.

Hotové knedlíky servírujte ozdobené strouhaným tvarohem, krystalovým cukrem a šlehačkou, případně jakkoliv jinak, jak jste zvyklí.

Dobrou chuť.

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů