Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Pizza lodičky z bramborového těsta

3,7
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Pizza lodičky z bramborového těsta - postup přípravy

Pizza nemusí být jenom klasickým italským pokrmem. Lze vytvořit i řadu alternativ, které mohou mít podobu menších chuťovek, které přijdou vhod k večeři, i jako pohoštění pro nečekanou návštěvu. To vše s jistotou rychlé přípravy, jelikož se lze obejít i bez standardního kynutého těsta. Místo něj stačí trocha brambor.

Ingredience pro:
6 porcí

Základ

Omáčka na ochucení

Kuchařka
Kuchařka:

Základem pizza lodiček je těsto, ale zcela netradiční. Jeho hlavní surovinou jsou brambory, ideálně velké, které se nakrájí na tenké plátky. A tím je těsto v podstatě hotové. Vhodné je do plátků brambor lehce nakrojit také mřížku, do které se dostanou jednotlivé ingredience, což zlepší celkovou chuť.




Nakrájené plátky syrových brambor, které není nutné loupat, se pokladou na plech vyložený pečicím papírem. Poté se každá brambora potře trochou oleje a následně se také posolí. Zbytek oleje zamíří do mísy s kořením.

Vše se promíchá a jednotlivé plátky brambor se touto omáčkou důkladně potřou. V této fázi je také místo pro improvizaci, jelikož kromě předepsaných ingrediencí lze přidat i koření dle vlastní chuti.


Když jsou základy pizza lodiček hotové, je možné na ně postupně vrstvit jednotlivé ingredience. Jako první se posypou sýrem a následně se na něj přidá uzenina. Pokračuje se dalšími složkami, a to rajčaty, dále paprikou a také kukuřicí. I zde je prostor pro improvizaci a možnost dochutit si každou z lodiček dle svých preferencí. Na závěr ještě jedna vrstva sýra, která pomůže ve spojení jednotlivých složek.

Finální fáze už je vcelku jednoduchá. Stačí plech s pizza lodičkami vložit do trouby rozehřáté na teplotu 180 stupňů Celsia. Doba pečení se odvíjí hlavně od tloušťky brambor, ale pohybuje se v rozmezí 10 – 15 minut. Následně stačí plech vyndat a dané lodičky servírovat. Ideálně ještě horké, ale dobře chutnají i studené.

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů