Rychlá a levná večeře: Masové koule se zelím v omáčce z rajčat a mrkve - postup přípravy
Kuličky z mletého masa, zelí a vařené rýže dušené v omáčce z rajčatové pasty jsou voňavé, chutné, rychlé a přitom levné. Hodí se k jakékoliv příloze, jako je bramborová kaše, vařené brambory nebo třeba těstoviny a určitě se stanou oblíbenou součástí jídelníčku vaší rodiny. Osloví i ty, kteří se běžně vyhýbají pokrmům ze zeleniny. Tenhle je totiž jiný. Lepší. Vyzkoušejte a uvidíte sami.
Ingredience
Hlávku zelí zbavte svrchních listů. Omyjte ji a osušte a překrojte ji na poloviny. Ty pak pokrájejte na proužky a následně na jemné kostičky. Vhoďte zelí do hluboké mísy a přidejte k němu hrnek uvařené rýže.
Do mísy se zelím a rýží přidejte mleté maso. Směs osolte a opepřete a vařečkou, anebo lépe rukou promíchejte, aby se suroviny propojily. Namočte si ruce a odebírejte z hmoty menší kousky, které zformujte do tvaru koule.
Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na jemno kostičky. Očistěte také mrkev a nastrouhejte ji na hrubém struhadle..
Na kamnech rozehřejte pánev s trochou rostlinného oleje a vhoďte na něj osmažit nejprve cibulku, a když zrůžoví, přihoďte k ní také mrkev. Smažte obojí tak dlouho, dokud se z pánve nepřestane uvolňovat pára a dokud mrkev nezměkne. Pak přidejte k zelenině jednu lžíci zakysané smetany a dvě lžíce rajčatové pasty. Osolte a opepřete, zalijte vodou, promíchejte a přiveďte k varu.
Do vroucí omáčky v pánvi vložte kuličky ze směsi zelí, masa a rýže. Pár minut povařte, otočte na druhou stranu a zaklopte pokličkou. Takto vše duste asi 15 minut, dokud zelí nezměkne a maso nebude připravené.
Hotovou dobrotu odstavte z ohně a podávejte s kteroukoliv svou oblíbenou přílohou.
Dobrou chuť.