Chlebové placky z jogurtového těsta pečené na pánvi - postup přípravy
Potřebujete pečivo, ale obchod zrovna není po ruce? Vlastně není po ruce ani trouba a možná ani chuť na nějaké složité přípravy? Nic z toho ani není třeba. Stačí vám pár základních surovin a obyčejná pánev. Díky tomu vytvoříte báječné chlebové placky, které si určitě zamilujete.
Ingredience
Do hluboké mísy nalijte 120 ml teplé (ale ne horké) vody. Přidejte dvě lžíce cukru a jednu lžíci sušeného droždí. Míchejte tak dlouho, dokud se všechny přísady ve vodě nerozpustí. Pak je nechte stát 5 minut při pokojové teplotě a nechte kvasinky, aby se aktivovaly a začaly dělat svou práci.
K aktivovanému kvásku prosejte přes jemné sítko hladkou mouku. Přidejte špetku soli, dvě lžíce sušeného mléka, tři lžíce bílého jogurtu a olej. Rukama uhněťte lepivé těsto, přičemž postupně přidávejte dalších 60 ml vody. Výsledkem by mělo být měkké, homogenní, soudržné a mírně lepivé těsto. Vytvarujte z něho kouli, vložte ji do hluboké mísy, jejíž stěny a povrch těsta potřete trochou oleje. Zakryjte mísu přilnavou potravinářskou fólií a nechte na teplém místě hodinu kynout.
Když těsto zdvojnásobí svůj objem, vyklopte ho na pracovní plochu, lehce ho prohněťte a rozdělte ho na pět stejně velkých kousků. Z těch zformujte kuličky a každou z nich vyválejte na placku o velikosti pánve a něco silnější než půl centimetru.
Na kamnech rozehřejte suchou pánev, stáhněte oheň na střední úroveň a vložte na ni jednu z placek. Smažte ji z obou stran dozlatova a během toho ji několikrát otočte z jedné strany na druhou. Počítejte s tím, že během smažení docela hodně nabobtnají. Po sejmutí z pánve pak ale o něco splasknou.