Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Mramorový koláč z piškotového těsta

3,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Mramorový koláč z piškotového těsta - postup přípravy

Kdo by nemiloval jemnou mramorovou bábovku! Vhodná je jak k snídani s kávou, tak třeba i k svačině. Na podobný způsob si můžete připravit i klasický koláč z piškotového těsta. Poradíme vám, jak na to. Inspirujte se snadným receptem, který zvládne i začátečník.

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Začněte tím, že si vyšleháte do nadýchané bílé pěny vejce spolu s krupicovým cukrem (to bude trvat asi 5 minut). Dále přidejte mléko, slunečnicový olej, vanilkový cukr, prosátou polohrubou mouku, kypřící prášek do pečiva a vypracujte hladké polotekuté těsto bez hrudek.




Připravené vanilkové těsto rozdělte na dvě stejně objemné části a do jedné z nich vsypte kakaový prášek.

Dále si k ruce vezměte kulatou formu na koláč anebo menší plech a vystelte jej pečícím papírem.

Na něj pak vlijte nejprve vanilkové těsto a pak to kakaové.

Abyste docílili krásného mramorování, můžete si pomoci i spodní částí PET lahve.

Tu položíte doprostřed formy a přes ni kakaové a vanilkové těsto střídavě nalévejte.

Koláč pečte asi 25 až 30 minut při teplotě 180 °C.

Upečený mramorový koláč vyjměte z trouby, posypte dle preferencí moučkovým cukrem a po zchladnutí podávejte třeba s šálkem oblíbené kávy anebo s čajem.

Hodit se bude k porci piškotového dezertu i kopeček vanilkové zmrzliny a čokoládová poleva. Dobrou chuť!

Pokud budete chtít svůj mramorový koláč vylepšit, můžete do něj zakomponovat například kompotované anebo i čerstvé ovoce. Skvěle vyniknout borůvky, jahody, vypeckované třešně, višně, meruňky, maliny a také broskve. Vše je na vašich chutích.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů