Jednoduché domácí čajové sušenky z kefírového těsta - postup přípravy
Sušenky se doma vždycky hodí. Ať už k pohoštění návštěvy nebo jako zaháněč chuti na sladké. Ty nejlepší sušenky se připravují snadno, rychle a z mála běžných surovin, které máte neustále doma při ruce. Chopte se misky a metličky a za pár chvil bude voňavé pečivo na stole.
Ingredience
Pro zadělání těsta na krásné čajové sušenky vložte jedno vajíčko do hluboké misky, přidejte k němu cukr a metličkou obojí vyšlehejte do husté, napěněné a bělavé hmoty. K té pak přilijte 120 mililitrů kefíru a 50 mililitrů rostlinného oleje a pokračujte ve šlehání, dokud hmota nenabude na objemu a nezíská krémovitou konzistenci.
Na jemném struhadle ostrouhejte citrónovou kůru a dejte pozor, abyste nezajeli do bílé části slupky. Ta je totiž hořká a mohla by vám pokazit výslednou chuť vašich jinak báječných sušenek. Ostrouhanou kůru přisypejte do misky s vaječnou směsí a znovu vše řádně promíchejte.
Připravte si jemné sítko, přes které do vaječné misky prosejte polovinu odměřeného množství hladké mouky a prášek do pečiva. Díky tomu by se v těstě neměly nadělat hrudky. Mouku s vejci metličkou opět dobře promíchejte. Pak přisypejte zbytek prosáté mouky a ručně uhněťte pevné, homogenní a nelepivé těsto. Zformujte z něho kuličku a válečkem ji vyválejte do velké a tenké placky.
Kulatým vykrajovátkem nebo skleničkou vykrájejte z těsta malá kolečka. Do talíře nasypejte krystalový cukr, každé kolečko v něm z obou stran obalte, přeložte ho na polovinu a tu pak znovu na polovinu. Konce pak k sobě dobře přimáčkněte. Tím vytvoříte tvar podobný poupěti růže. Vyskládejte sušenky na plech vyložený pečicím papírem a vložte je do trouby vyhřáté na 180 °C péct po dobu 20 minut. Hotové sušenky vyndejte z trouby, nechte je zchladnout a podávejte se šálkem voňavého čaje nebo kávy.