Chutné a křupavé zavařené okurky na zimu - postup přípravy
Až se zima zeptá, co jste dělali v létě, můžete se jí hrdě postavit čelem a předvést ty nejchutnější nakládané okurky na světě. Připravili jsme pro vás snadný recept krok za krokem, takže je zvládne připravit i naprostý začátečník. Uvedené suroviny jsou na jednu litrovou sklenici okurek. Pokud jich chcete zavařovat víc, přepočítejte uvedená množství poměrným způsobem.
Ingredience
Okurky velmi dobře umyjte, nejlépe kartáčkem na zeleninu. Pak je vložte do velké misky a zalijte je studenou vodou, ve které je nechte máčet asi 3 až 4 hodiny. Mezitím připravte zavařovací sklenice a víčka, která nejprve důkladně umyjte (ideálně pastou z jedlé sody a vody v poměru 1:1) a poté je sterilizujte ve vroucí vodě nejméně 5 minut. Sklenice pak důkladně vysušte.
Do čistých a suchých sklenic vyskládejte podle chuti kopr, pár kuliček černého pepře a nového koření a vložte na plátky pokrájený česnek. Pokud chcete, můžete přidat i další přísady, jako jsou křenové listy, hořčičné semínko nebo třeba feferonku. Se složením můžete podle své fantazie a chuti experimentovat. Výsledek bude vždy perfektní.
Odmáčené okurky slijte a odkrájejte obě špičky ze všech okurek. Poté zeleninu vyskládejte do sklenic ve svislé poloze tak, aby byly co nejtěsněji u sebe a do sklenic se jich vešlo co nejvíce. Do každé sklenice pak přidejte jednu zarovnanou čajovou lžičku soli a krystalového cukru a tři polévkové lžíce octa. Poté všechny přísady ve sklenicích zalijte studenou vodou, kterou přilévejte tenkým proužkem do plna až po okraj sklenice. Pak zlehka uzavřete víčkem.
Dno velkého hrnce vyložte čistou utěrkou a postavte na ni sklenice s okurkami. Nalijte do hrnce tolik vody, aby její hladina dosahovala zhruba do dvou třetin výšky nádoby. Na kamnech pak vodu v hrnci přiveďte k varu a počkejte, dokud nezačne vřít i voda ve sklenici. Pokud to bude nutné, můžete ji dle potřeby doplnit vodou z hrnce. Jakmile voda ve sklenici začne bublat, vyjměte sklenice z hrnce a nechte je 5 minut zchladnout.
Poté pevně utáhněte víčka a sklenice vyskládejte dnem vzhůru na stůl. Zakryjte je teplou dekou a nechte je velmi zvolna vychladnout na pokojovou teplotu. To může trvat i déle než 8 hodin. Když okurky vychladnou, můžete je uskladnit na chladné a temné místo (třeba do sklepa, spíže či jen do lednice), kde vydrží i déle než rok.