Zapečený květák se zakysanou smetanou a sýrem - postup přípravy
Květák lidé odedávna využívají pro odvodnění organismu, snížení krevního tlaku i na podporu hubnutí i na spoustu dalších tělesných neduhů. Dá se říct, že existuje dost dobrých důvodů, proč tuto krásnou a chutnou zeleninu zařadit do svého jídelníčku. Spousta lidí však zná květák jen smažený a to je velká škoda. Poradíme vám jednoduchý recept na zapečený květák čili karfiol, který je ovoněný lahodným sýrem a zjemněný zakysanou smetanou.
Ingredience
Hlávku květáku zbavte zelených listů a vyřízněte střed košťálu. Poté jej rozeberte na jednotlivé menší růžičky. Na kamnech přiveďte k varu vodu ve velikém hrnci. Když začne bublat, přidejte trochu soli a voďte do ní květák vařit pod pokličkou doměkka. Pak růžičky vyndejte děrovanou lžící z vody a nechte je mírně zchladnout.
Do misky vyklepněte dvě vajíčka a rozšlehejte je metličkou. Přidejte dvě polévkové lžíce zakysané smetany, dvě lžíce majonézy, jednu čajovou lžičku plnotučné hořčice a přisypejte podle chuti sůl a čerstvě mletý černý pepř. Metličkou všechny ingredience důkladně promíchejte a prošlehejte do nadýchané a jednolité konzistence.
Připravte si velký pekáč, který vytřete rostlinným olejem. Na jeho dno vyskládejte uvařené růžičky květáku. Pokud je třeba, mohou se překrývat a tvořit i více než jednu vrstvu. Na tom nezáleží. Čím menší pekáček, tím více vrstev a vyšší porce budou. Nakonec vše zalijte směsi vajíček, smetany, majonézy a koření. Na hrubém struhadle nastrouhejte sýr, který máte rádi (my používáme čedar nebo goudu) a zasypejte s ním celý povrch květáku.
Pekáč s květákem vložte do trouby, kterou jste nechali předehřát na 180 °C, a pečte ho po dobu 15 až 20 minut, dokud se sýr na povrchu neroztaví a nezíská krásně zlatavou spečenou krustu. Pak můžete pekáč s květákem vyndat z trouby, nechte ho mírně zchladnout (květák totiž umí být zatraceně horký!), rozkrájejte na porce a podávejte.