Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jemné domácí sušenky z kefírového těsta s drobenkovou náplní

3,4
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Jemné domácí sušenky z kefírového těsta s drobenkovou náplní - postup přípravy

Křehké domácí sušenky se hodí jako pohoštění pro návštěvy i jako vždy připravená laskomina pro děti i dospělé, když je honí chuť na sladké. Připravte si doma báječné vanilkové šneky plněné sladkou drobenkou, poradíme vám postup krok za krokem.

Ingredience pro:
20 porcí

Těsto

Náplň

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Do sklenice nalijte kefír, přidejte k němu cukr a jeden vaječný žloutek. Do hluboké mísy prosejte přes jemné sítko hladkou mouku spolu s práškem do pečiva. Přisypejte vanilkový cukr a sypké přísady lehce promíchejte. Přidejte studené máslo rozkrájené na kostičky a ručně hněťte či nožem prosekávejte, dokud nezískáte drobivé těsto. Pak ho rukama propracujte, aby změnilo svou konzistenci na homogenní, jemnou a vláčnou. Celý proces by měl být co nejrychlejší, aby máslo nezačalo tát. Zformujte těsto do kouličky, vložte ji do igelitového sáčku a dejte na chvíli do ledničky či do mrazáku vychladit.

2. KROK

Připravte náplň tak, že smíchejte v misce hladkou mouku s cukrem a vanilkovým cukrem, přidejte k této směsi kostky studeného másla a ručně promíchejte na drobivou hmotu. Postup je vlastně podobný, jako při zpracování těsta.

3. KROK

Vychlazené těsto vybalte z igelitu, prohněťte ho a rozdělte na dvě stejné poloviny. Každou polovinu těsta rozválejte na tenkou obdélníkovou placku, kterou po celé její ploše potřete bílkem a rozprostřete na ni polovinu drobenkové náplně. Srolujte těsto po delší straně, jako byste dělali roládu.

4. KROK

Výsledný váleček rozkrájejte na kousky silné kolem 3 až 5 cm, vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a dejte je péct do trouby vyhřáté na 180 °C po dobu 15 až 20 minut. Stejným způsobem pak zpracujte i druhou polovinu těsta.

5. KROK

Hotové vanilkové šneky podle chuti pocukrujte přes sítko moučkovým cukrem, vyrovnejte je na tác nebo talíř a podávejte je spolu se šálkem dobrého čaje nebo kávy. Dobrou chuť. 

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů