Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Nakládejte okurky ve velkém: Zavařené okurky v pětilitrových kanystrech

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut

Nakládejte okurky ve velkém: Zavařené okurky v pětilitrových kanystrech - postup přípravy

Naložené okurky nejsou jen záležitost zimy. Jejich spotřeba je v běžné české domácnosti opravdu veliká. K řízku, ke karbanátku, k sekané pečeni, k rizotu, k zapečeným těstovinám nebo bramborům a ke spoustě dalších a dalších masitých i zeleninových pokrmů jsou naložené okurky neodmyslitelnou součástí. Zavařte jich proto opravdu hodně a vyměňte obyčejné malé sklenice za pořádný pětilitrový plastový kanystr! Jak na zavařování v, tak neobvyklé nádobě?

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Okurky nakládačky naložte do velkého umyvadla se studenou vodou, dobře je umyjte – nejlépe kartáčkem na zeleninu, vyměňte vodu v lavoru za čistou a nechte je ve studené vodě máčet po dobu dvou až tří hodin. Poté je znovu umyjte a odstraňte špičky se stopkami.

2. KROK

Připravte si čisté plastové kanystry od pitné vody o objemu kolem pěti až šesti litrů. Rozkrájejte na hrubé kousky křenové listy i kořen, česnek a feferonku rozpulte na poloviny a kopr rozdělte na jednotlivé deštníčky. Na dno nádoby vložte část listů a kořene křenu, polovinu česneku, feferonky, pár kuliček černého pepře a nového koření, několik bobkových listů a popřípadě další koření či bylinky, které máte při zavařování zeleniny rádi.

3. KROK

Kanystr naplňte z poloviny připravenými očištěnými okurkami a trochu jím protřepejte, aby si sedly ke dnu a zabíraly tak méně prostoru. Na okurky pak přidejte druhou vrstvu bylinek a koření o stejném složení jako vespod. Pak doplňte kanystr okurkami do plna a navrch přidejte ještě trochu česneku.

4. KROK

Do hrnce nalijte 3 až 4 litry vody, ihned do studené přidejte vrchovatou skleničku hrubozrnné soli (asi 300 gramů) a postavte na kamna. Vodu zahřejte, aby byla horká, ale nevařila se (díky soli má vyšší bod varu, takže by nemělo být obtížné to ohlídat). Odstavte hrnec z kamen a nalijte opatrně solanku z hrnce do kanystru naplněného okurkami. Nyní nádobu uzavřete víčkem, nechte zvolna zchladnout na pokojovou teplotu a uskladněte alespoň na týden na chladné a tmavé místo, aby se příchuti použitých surovin proležely a nasákly do okurek. 

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů