Slané palačinky se sýrem a sezamovými semínky - postup přípravy
Slané palačinky jsou hitem posledních let. Stánek s nimi nesmí chybět na žádné výstavě ani veletrhu a vždy se těší velké oblíbenosti. Pokud jste i vy propadli jejich kouzlu, poradíme vám ten nejjednodušší a nejzákladnější recept na slané palačinky, který si jen umíte představit. Může vám navíc sloužit jako odrazový můstek pro vaši vlastní kreativitu.
Ingredience
Do hluboké mísy vyklepněte dvě vajíčka, přidejte sůl a mléko a elektrickým šlehačem nebo jenom ručně metličkou či vidličkou rozšlehejte všechny ingredience do hladké a homogenní konzistence. Přidejte dvě polévkové lžíce rostlinného oleje a znovu promíchejte.
Do samostatné misky prosejte přes jemné sítko hladkou mouku a také prášek do pečiva, abyste obě přísady zbavili zatvrdlých hrudek, které se uvnitř nich tvoří. Pak tyto dvě ingredience promíchejte a v několika krocích jejich směs zapracujte do vajíčkové hmoty. Měli byste získat polotekuté těsto o konzistenci kefíru.
Na kamnech rozpalte pánev s trochou rostlinného oleje nebo másla. Když je horká, rozprostřete na pánev asi pětinu těsta, anebo zkrátka tolik, abyste získali placku o síle kole, 5 až 6 milimetrů. Placku opékejte na středním ohni, dokud nezačne na povrchu tuhnout. Pak ji posypeme sezamovými semínky a najemno nastrouhaným sýrem a počkáme, dokud se sýr nerozpustí. Pak placku otočte na druhou stranu (tedy sýrem dolů) a počkejte, dokud se nespeče do krásné zlatavé krusty.