Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Slané palačinky se sýrem a sezamovými semínky

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Slané palačinky se sýrem a sezamovými semínky - postup přípravy

Slané palačinky jsou hitem posledních let. Stánek s nimi nesmí chybět na žádné výstavě ani veletrhu a vždy se těší velké oblíbenosti. Pokud jste i vy propadli jejich kouzlu, poradíme vám ten nejjednodušší a nejzákladnější recept na slané palačinky, který si jen umíte představit. Může vám navíc sloužit jako odrazový můstek pro vaši vlastní kreativitu.

Ingredience pro:
5 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Do hluboké mísy vyklepněte dvě vajíčka, přidejte sůl a mléko a elektrickým šlehačem nebo jenom ručně metličkou či vidličkou rozšlehejte všechny ingredience do hladké a homogenní konzistence. Přidejte dvě polévkové lžíce rostlinného oleje a znovu promíchejte.

2. KROK

Do samostatné misky prosejte přes jemné sítko hladkou mouku a také prášek do pečiva, abyste obě přísady zbavili zatvrdlých hrudek, které se uvnitř nich tvoří. Pak tyto dvě ingredience promíchejte a v několika krocích jejich směs zapracujte do vajíčkové hmoty. Měli byste získat polotekuté těsto o konzistenci kefíru.

3. KROK

Na kamnech rozpalte pánev s trochou rostlinného oleje nebo másla. Když je horká, rozprostřete na pánev asi pětinu těsta, anebo zkrátka tolik, abyste získali placku o síle kole, 5 až 6 milimetrů. Placku opékejte na středním ohni, dokud nezačne na povrchu tuhnout. Pak ji posypeme sezamovými semínky a najemno nastrouhaným sýrem a počkáme, dokud se sýr nerozpustí. Pak placku otočte na druhou stranu (tedy sýrem dolů) a počkejte, dokud se nespeče do krásné zlatavé krusty.

4. KROK

Stejným způsobem zpracujte i zbylé množství těsta a po dosmažení placky ihned teplé podávejte posypané jemně nasekanými aromatickými bylinkami, jako je kopr, petrželka, pažitka nebo třeba oregano. 

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů